Які захворювання жіночої статевої сфери відносять до доброякісних? Чи можуть вони стати провісниками раку? Відповідає онкогінеколог LISOD Інна Суботіна

Які захворювання жіночої статевої сфери відносяться до доброякісних? Чим вони відрізняються?

Сьогодні відомо безліч доброякісних захворювань жіночої статевої сфери, з яких найчастіше діагностують міому матки і кісту шийки матки.

Міома, лейоміома, фіброміома — слова-синоніми, які позначають доброякісні пухлини з м'язового шару тіла матки  (міометрія). Це найбільш поширені доброякісні пухлини жіночих репродуктивних органів, що зустрічається у 25-30% жінок у віці після 35 років. Однак в останні роки захворювання все частіше діагностують і в більш ранньому віці.

Кіста шийки матки — рідинне утворення в товщі шийки матки, що є скупченням слизу внаслідок закупорки вивідних проток залоз. Утворюється найчастіше після деструктивних процедур на шийці матки (діатермокоагуляції, кріодеструкції, лазерної вапоризації і ін.), іноді досягає розмірів 2-3 см. Це утворення абсолютно доброякісне і не потребує спеціального лікування.

А міоми? Можуть вони стати провісниками раку?

Міома матки може стати фоновим захворюванням у розвитку гіперпластичних, атипових захворювань ендометрія — слизової оболонки тіла матки, в тому числі раку. Перед оперативним втручанням з приводу міоми у всіх випадках виконують біопсію (гістероскопічну резекцію), роздільне діагностичне вишкрібання порожнини матки з метою виключити онкологічну патологію слизової оболонки. При виявленні атипових змін або раку ендометрія методи обстеження, обсяг операції і тактика лікування кардинально змінюються, таку пацієнтку лікує і в подальшому спостерігає тільки лікар-онкогінеколог.

Вкрай рідко міома може трансформуватися в саркому — злоякісну пухлину тіла матки, яка погано піддається діагностиці і лікуванню, з швидким прогресуванням і несприятливим прогнозом. Найчастіше саркома є випадковою знахідкою після видалення матки. Саме тому міоми великих розмірів і з швидким характером росту необхідно видаляти в умовах онкологічної клініки.

На які симптоми жінка повинна звертати увагу?

Міома матки може мати різні клінічні прояви, але в більшості випадків протікає безсимптомно. Якщо жінка помітила посилення кров'яних виділень під час менструації (іноді приводить до розвитку анемії), біль внизу живота, який не пов'язаний із менструальним циклом, хворобливе або більш часте сечовипускання / дефекацію, збільшення розмірів живота, —  необхідно звернутися до лікаря, оскільки ці симптоми можуть бути проявом міоми матки, що вимагає хірургічного лікування.

Кіста шийки матки не має клінічних проявів. Іноді при досягненні великих розмірів або її нагноєнні може виникнути біль внизу живота, підвищення температури тіла, озноб і т.д. Лікування в такому випадку хірургічне: розтин і дренування кісти шийки матки на тлі протизапальної терапії.

Як часто повинна жінка проходити огляд у лікаря-гінеколога? Чи залежить частота оглядів від відсутності або наявності будь-яких тривожних ознак?

Лікаря-гінеколога необхідно відвідувати кожній здоровій жінці не менше ніж один раз на рік. При цьому обсяг обстеження повинен включати огляд шийки матки в дзеркалах на кріслі з обов'язковим взяттям цитологічного мазка на атипові клітини; бажано проведення розширеної кольпоскопії і трансвагинального ультразвукового дослідження. Якщо жінку турбує порушення менструального циклу, кров'янисті або водянисті виділення зі статевих шляхів, біль внизу живота, або є інші скарги, необхідно відразу звернутися до лікаря-гінеколога для з'ясування причини виникнення цих симптомів.

Про діагностику та лікування міом матки, а також про міому як причину безпліддя, читайте в інтерв'ю з Інною Суботіною наступного тижня. Слідкуйте за оновленнями сайту.

Інші новини