Як зміцнити імунітет при онкологічному лікуванні?

Багато з нас сьогодні турбуються про свій імунітет. Про зміцнення імунної системи постійно нагадують лікарі, різними порадами рясніють ЗМІ. Що ж таке цей «всесильний» імунітет і чому він такий важливий для людини?

Під імунітетом фахівці розуміють захисні механізми людського організму проти інфекції або власних мутованих клітин, які постійно утворюються в організмі. Таким чином, очевидно, що для онкологічних пацієнтів зміцнення імунної системи, часто ослабленої агресивним лікуванням, є життєво важливим.

Однак імунітет — «тонка річ». Не існує диво-таблетки, яку людина могла б випити і відразу підняти захисні сили організму, особливо, якщо мова йде про спеціальні препарати. У таких випадках консультація лікаря необхідна. А людям, які перенесли рак або проходять протипухлинну терапію, лікарські імуностимулятори часто бувають протипоказані.

Що ж робити пацієнтам? Чи є вихід і як зміцнювати організм?

«Вихід є — засоби для зміцнення імунної системи доступні, корисні і, більш того, смачні!», — говорить фахівець з лікувального та дієтичного харчування Лікарні ізраїльської онкології LISOD Оксана Герасимчук. Отже, кілька чудових простих рецептів від нашого дієтолога.

Фруктові суміші з в'ялених фруктів

Ізюм, урюк, курагу, чорнослив, виноград, абрикоси, інжир, дині, банани — подрібнити блендером (можна додати подрібнені горіхи), добре перемішати і вживати на другий сніданок, полуденок або пізню вечерю. Дуже добре всі ці подрібнені фрукти їсти з сиром.

Фруктово-овочеві фреші

Яблуко кисло-солодких сортів + морква + гарбуз. У будь-якому комфортному для вас співвідношенні.

Чай чорний або зелений з імбиром

Під час заварювання в чашку додати один-два слайси кореня імбиру.

Вівсяний кисіль або кисіль вівсяний з фруктами

Приготування. З вечора в емальованому посуді залити 2 столові ложки вівса, геркулесу або льону літром води кімнатної температури, накрити кришкою і залишити до ранку при кімнатній температурі. Вранці, не змінюючи воду, прокип'ятити 15 - 20 хвилин на дуже повільному вогні. Протерти через дрібне сито, крупи відкинути, зняти знизу сита м'якоть і перемішати її з відцідженим відваром. Можна додати яблучне пюре або пюре з будь-яких інших фруктів. Перед кожним прийомом перемішувати.

Інші новини