Як уникнути лімфостазу після операції на молочній залозі? Чому проводять дослідження «сторожового» лімфовузла?

Лікування раку молочної залози вимагає хірургічного втручання. Досвідчений онколог-мамолог повинен провести операцію так, щоб нанести якомога меншої шкоди, як можна меншу травму пацієнтці. І одне з найважливіших завдань лікаря — зробити все можливе для того, щоб жінка в подальшому не страждала від післяопераційних ускладнень.

Таким ускладненням може стати лімфостаз — набряк руки на стороні операції. Але фахівці стверджують, що в багатьох випадках лімфостазу можна уникнути, якщо грамотно провести необхідну діагностику. Тому в Центрі сучасної мамології LISOD обов'язково виконують біопсію «сторожового» лімфовузла. У відділенні ядерної медицини проводять важливе і дуже прогресивне дослідження — лімфосцинтіграфію.

Це саме той метод, який дозволяє виділити «сторожовий» лімфовузол і за станом одного або максимум двох лімфовузлів з'ясувати стан інших. Таким чином, визначають чіткі і однозначні показання — чи потрібно видаляти лімфовузли із зони регіонарного (місцевого) метастазування.

Таке дослідження має велике значення для пацієнтки. Адже при видаленні лімфовузлів механічно руйнується процес відтоку лімфи, що і стає часто причиною хронічного лімфостазу, який серйозно позначається на стані жінки, настрої, зовнішньому вигляді — на тому, що ми називаємо якістю життя.

Якщо за даними передопераційного обстеження у пацієнтки немає ознак ураження лімфовузлів, то в 70% випадків ця травматична операція не потрібна.

Розповідає керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін: «Така технологія стала абсолютно рутинною не тільки у нас, в Лікарні ізраїльської онкології, а в усьому світі, і навіть не підлягає обговоренню. На жаль, і в Україні, і на пострадянському просторі — це швидше виняток. Тобто дуже мало клінік мають її в своєму арсеналі».

Інші новини