Як ПЕТ-КТ дослідження застосовують для успішного лікування лімфом?

Чому лікар в процесі лікування ліфом може продовжити або змінити раніше призначену пацієнту терапію? Що дає можливість прийняти таке рішення? На ці питання відповіли фахівці Лікарні ізраїльської онкології на І міжнародній конференції «Як покращити лікування лімфом: роль ПЕТ і морфологічної діагностики», яка проходила в Києві 25-26 квітня в Національному інституті раку. Крім українських професіоналів, масштабний форум зібрав лікарів ядерної медицини, лікарів-клініцистів з Італії, Польщі, Білорусії.

Завідуюча відділенням хіміотерапії LISOD Вікторія Косінова і завідувач відділенням променевої терапії LISOD Микола Новиков були в числі основних доповідачів. Фахівці Лікарні ізраїльської онкології представили колегам клінічний випадок, коли пацієнтці з неходжінскою лімфомою після кількох курсів хіміотерапії провели ПЕТ-КТ дослідження та порівняли нові і початкові результати, відзначали позитивну динаміку. Потім, спираючись на проміжні результати, продовжили лікування відповідно до міжнародного протоколу і після закінчення знову провели дослідження на апараті позитронно-емісійної томографії. У підсумку, побачили, що хвороба відступила.

Пояснює Вікторія Косінова: «На конференції ще раз підтвердили необхідність проведення ПЕТ-КТ дослідження для пацієнтів з лімфомами Ходжкіна і неходжкінськими лімфомами. Наша лікарня оснащена позитронно-емісійним томографом, і ми працюємо в рамках міжнародних стандартів. Результат ПЕТ-КТ дослідження — один з найважливіших факторів прогнозу для успішної терапії лімфом. Якщо ми в процесі лікування проводимо це дослідження, ми розуміємо, наскільки лікування ефективне. Тобто ПЕТ-КТ — це початкова діагностика; потім — проміжна; потім — фінальна. Це єдиний сьогодні метод діагностики, який дозволяє нам упевнитися в тому, що пухлина виліковна, або в тому, що вона погано реагує на лікування, і тоді потрібна зміна терапії. ПЕТ-КТ — "золотий" стандарт досліджень при лікуванні лімфом».

Інші новини