Як перестати відкладати візит до мамолога?

Незважаючи на заклики онкологів проходити щорічні обстеження, багато жінок звертаються до лікаря, коли вже є неприємні симптоми хвороби. Візит до мамолога продовжує лякати багатьох українок і, піддаючись своїм страхам, тисячі жінок опиняються перед необхідністю лікувати рак на прогресивних стадіях. У 2015 році на рак молочної залози захворіло більше 13 тисяч українок. У 30% було діагностовано рак грудей 3-ї і 4-ї стадії.

Частково причина в тому, що у багатьох жінок, які мешкають у віддалених населених пунктах, немає доступу до якісної діагностики. Але часто, навіть маючи можливість пройти маммологічний скринінг, жінки знаходять причини уникнути обстеження.

Психолог Лікарні ізраїльської онкології LISOD Дмитро Титомир каже, що уникання – це один з видів психологічного захисту, бо один з частих страхів - що рак все-таки виявлять, а незнання заспокоює.

«Небезпека такої поведінки, з медичної точки зору, очевидна – якщо у жінки все ж з’явиться рак, вона буде зволікати, поки не відчує явний дискомфорт, який впливає на якість життя. А такий стан говорить про високий ступінь поширеності раку, і лікування буде більш тривалим і важким. З психологічної точки зору таке «заспокоювання», швидше за все, виллється в розлад адаптації після постановки діагнозу. Жінка може «застрягнути» на першій фазі прийняття діагнозу - запереченні. Відмовиться вірити, що насправді хвора. Це може привести або до відкладання лікування, або до спроби вилікуватися нетрадиційними способами», - пояснює Дмитро Титомир.

Досвід психологів говорить про те, що тривожні розлади більше проявляються якраз у тих жінок, які всіляко уникали теми онкології. Якщо зі страхом важко впоратися, можна постаратися сформувати для себе стратегію дій на випадок «якщо раптом все ж ...».

«Головне - не кидатися в крайнощі і не впадати у відчай. Це всього лише хвороба, і для неї існує лікування. Не потрібно приймати необачних рішень, оцініть запропоновані варіанти лікування, визначте зі своїм онкологом оптимальний план дій і дотримуйтесь його», - говорить Дмитро Титомир

Особлива категорія жінок - ті, хто пережив складний досвід, пов'язаний з лікарнями і довгим складним лікуванням. Якщо негативна реакція на обстановку лікарні залишається в якості неприємного фону, є сенс взяти з собою родича чи друга на час візиту в лікарню, знайти спосіб відволікатися під час процедур і перебування в стаціонарі. Наприклад, можна читати книги, дивитися фільми або грати в ігри на портативних пристроях. Це допоможе знизити рівень стресу від відвідування медичного закладу.

Сучасні підходи в діагностиці орієнтовані на зниження тривожності. Діагностика в LISOD проходить в дружній атмосфері, без черг та гнітючого очікування. Крім того, процедура не займає багато часу, і навіть при щільному графіку раз на рік завжди можна знайти в ньому місце для скринінгу.

Інші новини