Як мутації генів BRCA-1, ВRCA-2 впливають на розвиток раку?

Рак молочної залози і рак яєчників можуть бути викликані генними мутаціями, які передаються у спадок. При цьому від 10 до 20 відсотків випадків цих онкологічних захворювань починаються саме через ці успадковані мутації, на які практично неможливо вплинути. І з віком ймовірність пухлин молочної залози і яєчників, у носіїв таких генів - зростає. Чому так відбувається?

Причетність генних мутацій до розвитку раку молочної залози вивчають більше 20 років. Зміни в генах BRCA-1 і BRCA-2 досліджені найбільш детально. Відомо, що вони відіграють дуже важливу роль в побудові ДНК.

Що ж відбувається, коли робота генів порушується? Про це розповів керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін:

«Це гени, які відповідають за ідентифікацію і знищення мутованих клітин, що постійно утворюються в організмі. При наявності мутацій генів BRCA-1, BRCA-2 механізм ідентифікації змінених клітин порушується. Організм не може вчасно розпізнати і знищити клітини, в яких відбулися патологічні зміни. Відповідно вони накопичуються, і в якийсь момент це закінчується розвитком раку молочної залози».

Найчастіше рак, викликаний успадкованими мутаціями, розвивається раніше, ніж пухлини не пов'язані з генетичною схильністю. Якщо пік захворюваності раку молочної залози припадає на вік 50-60 років, то рак викликаний мутаціями генів BRCA-1, BRCA-2 дуже часто виявляють у жінок, які не досягли 40 років.

Лікарі рекомендують жінкам, які успадкували генну мутацію або у них в сім'ї є одна чи більше родичок хворих на цей вид раку, почати обстеження грудей ще до 20 років.

Дотримання здорового способу життя та правил харчування не може бути профілактикою хвороби, і навіть раннє виявлення не гарантує одужання без рецидиву.

Зараз триває пошук препаратів, здатних вплинути або призупинити механізм розвитку раку молочної залози, пов'язаного з генними мутаціями. Але поки найбільш ефективний метод - видалення органів-мішеней, що максимально знижує ризик розвитку раку.

Інші новини