Головний лікар LISOD Алла Вінницька: що повинен вимагати пацієнт від лікаря, щоб захиститися від раку

Дати пацієнту максимально доступні знання, щоб він міг вимагати від лікаря адекватну діагностику і лікування, — на цій меті сфокусований соціальний проект LISOD і Преображіріум «Все, що вам потрібно знати, щоб не стати жертвою раку».

Відкрита лекція Алли Вінницької стала третьою в просвітницькому блоці, підготовленому фахівцями LISOD. Досвідчений лікар не тільки зруйнувала найпопулярніші міфи, а й пояснила, як захиститися від раку, як подбати про своє здоров'я і благополуччя своєї родини. Так як серія освітніх лекцій користується популярністю не тільки у жінок, але і у чоловіків, Алла Вінницька розширила свою доповідь фактами, корисними і для сильної половини людства.

Діагностика будь-якої форми гінекологічного раку починається завжди в кабінеті лікаря. Тому особливу увагу професор Вінницька приділила профілактичним обстеженням — скринінгу. Адже саме обстеження зовні здорової людини, без видимих проблем і скарг, дозволяє виявити пухлину на стадії, коли можливе одужання в 100% випадків.

Слайд-пам'ятка, який миттєво зафіксували на свої смартфони практично всі присутні, буде корисний навіть тим, хто впевнений, що знає про скринінг все. Отже, як врятувати собі життя і виявити вчасно рак молочної залози і рак шийки матки у жінок, рак простати у чоловіків і рак товстого кишечника у чоловіків і жінок?

  1. Основні методи обстежень молочних залоз — УЗД і мамографія (до 35 років — УЗД; після 35-37 років — мамографія) раз на рік.
  2. Для виявлення на ранніх стадіях раку шийки матки проводиться тільки цитологічне дослідження — ПАП-тест — ніякі інші мазки.
  3. Чоловіки після 45 років повинні проходити скринінг передміхурової залози, а після 50 років і жінкам і чоловікам рекомендована колоноскопія — скринінг раку товстого кишечника. Періодичність таких оглядів індивідуальна і залежить від отриманих результатів.

Ще одна тема стала для багатьох справжнім відкриттям — вакцини, за допомогою яких можна захиститися від раку шийки матки, точніше від ВПЛ (вірусу папіломи людини, що викликає в більшості випадків рак шийки матки). Вакцини Гардасил і Церварикс схвалені Європейською асоціацією раку шийки матки (ECCA). Вакцинація включає два-три щеплення, які проводять протягом шести місяців. Показана як підліткам, так і жінкам, а з недавніх пір в Україні офіційно схвалене і щеплення чоловіків від ВПЛ. «Якщо ввести таку вакцинацію масово на рівні державної програми, то є висока ймовірність, що вже через 50 років жінки перестануть страждати від раку шийки матки», — підкреслила головний лікар LISOD. Вона також акцентувала, що цілий ряд факторів, що обумовлюють розвиток злоякісних пухлин, може бути керованим. Допоможуть прості і зрозумілі речі: не курити, більше рухатися, стежити за вагою, не боятися і вести повноцінне життя.

Відпускати лектора аудиторія просто не хотіла. Блок питань зайняв чи ні стільки ж часу, скільки і сама доповідь. Алла Вінницька відповіла на всі звернення, в тому числі і на особисті — люди йшли з лекції натхнені, з новими думками і розвіяними страхами.

Головний лікар LISOD Алла Вінницька: що повинен вимагати пацієнт від лікаря, щоб захиститися від раку,фотогалерея (6 фото)

Інші новини