Гени і рак

Рак можна назвати генетичним захворюванням, адже злоякісні пухлини виникають через патологічні зміни в генах, які відповідають за ріст і ділення клітин.

Генетичні дані містяться в будь-якій клітині нашого тіла і визначають її властивості. Проте інколи у генах виникають помилки (мутації). Певні мутації можуть сприяти появі злоякісних пухлин.

Наприклад, через одні помилки в генах клітини продовжують безперервно рости, через інші — безконтрольно ділитися. У деяких випадках відключається механізм самознищення пошкоджених клітин.

У кожній із таких ситуацій помилка може призвести до появи пухлини, рідко — кількох одночасно.

Чому виникають мутації?

Мутації в генах з’являються через:

  • спадковість. Деякі помилки можуть переходити з покоління в покоління.
  • вплив канцерогенів. ДНК зазнає змін під дією ультрафіолету, важких металів, тютюнового диму, вірусу папіломи людини, вірусу Епштейна-Барр тощо. Такі помилки можуть виникати навіть у дитини в утробі матері.
  • випадковість. Під час ділення клітин спонтанно виникають помилки. Такі мутації стають причиною більшості випадків раку.

З віком мутацій (випадкових і спричинених канцерогенами) стає більше. Через це ризики розвитку раку для літніх людей вищі.

Розглянемо спадковість

Пухлина не передається від батьків до дітей. Проте з покоління в покоління може передаватися генетична мутація, що збільшує ризик розвитку раку.

До 10% клінічних випадків онкозахворювань спричинені спадковими генетичними мутаціями.

Наявність мутації — не гарантія розвитку онкологічного захворювання. Проте це означає, що ризик для людини з генетичними помилками може бути вищим, ніж для інших.

Приклад. Мутація в генах BRCA1 або BRCA2 передається в наступне покоління з імовірністю 50%. Ця генетична помилка значно збільшує ризик розвитку раку молочної залози, раку яєчників та деяких інших злоякісних пухлин.

Сімейні форми раку

Хвороби, які виникають через спадкові генетичні помилки, називають сімейними формами раку.

Члени сім’ї, у яких є мутація, можуть мати вищий за середній ризик розвитку певних видів раку. До того ж, злоякісні пухлини у них можуть виникати у молодому віці.

Наприклад, сімейний аденоматозний поліпоз виникає через спадкові зміни в гені APC. Носії цієї мутації мають високі ризики розвитку колоректального раку.

Зверніть увагу! Інколи кілька онкологічних захворювань, які з’явились у близьких членів родини, не є сімейною формою раку. Це хвороби, що одночасно виникають під дією шкідливих факторів середовища (вплив хімічних чинників, радіації тощо).

Кому потрібне генетичне тестування?

Зараз кожен українець може пройти аналізи, які виявляють наявність мутацій, що спричиняють розвиток раку. Зазвичай це дослідження зразків крові, а інколи слини чи клітин з внутрішньої сторони щоки.

Коли рекомендується?

  • Якщо у вас діагностоване онкологічне захворювання. У такому випадку наявність певних мутацій може вплинути на об’єм лікування та на тактику (зокрема, вибір препаратів). Наприклад, якщо у жінки з раком молочної залози виявлена мутація в генах BRCA 1, 2, їй запропонують двобічне видалення грудей та яєчників.
  • Здоровим людям, якщо родичі захворіли на рак в молодому віці або кілька близьких людей мали однаковий онкологічний діагноз. Виявлення мутацій може стати приводом для більш частого проведення скринінгових обстежень. Також інколи може застосовуватись профілактичне лікування, наприклад, хірургічне видалення молочних залоз і яєчників при мутації генів BRCA 1, 2. Це значно знижує ризики появи пухлини для конкретної людини.

Консультація в LISOD

Якщо у вашій родині були випадки онкологічних захворювань, радимо проконсультуватись із клінічним онкологом LISOD. З урахуванням сімейної історії хвороб, вашого особистого анамнезу, віку та інших факторів ризику лікар порадить індивідуальну тактику спостереження. Це дасть змогу запобігти появі онкологічних захворювань або дозволить виявити їх на ранній стадії, коли лікування менш агресивне і більш ефективне.

Ставтеся до власного здоров’я відповідально. У ваших руках — ключ до активного довголіття.

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини