Фотовиставка, консультації, зустрічі — «Без рожевих окулярів»

Виставка «Без рожевих окулярів» відкрита. Всі, хто бажає, зможуть відвідати її до 12 лютого. 3 лютого на відкритті були присутні і учасниці проекту, і організатори, і гості, і журналісти. Ніжні, надзвичайно гарні обличчя на чорно-білих фотопортретах прикрасили стіни Творчого центру «Локація». А поруч зі своїми портретами спілкувалися з гостями, сміялися і жартували самі моделі — сміливі жінки з онкологічним діагнозом.

«Я захоплююся вами, — сказала генеральний директор LISOD Ольга Лапушенко, — захоплююся тим, що ви залишилися такими дивовижними, прекрасними жінками. Кожна з вас — особистість, на яку рівняються ваші діти і рідні. Зараз все наше суспільство "хворіє": хтось втратив сина, брата, батька, друга; хтось залишився на окупованій території. Але я вірю, що ми маємо шанс на одужання, в тому числі і завдяки реалізації таких проектів. Ми так само будемо розвиватися, як Ізраїль, Америка, Європа. Я бачу місію Лікарні ізраїльської онкології саме в тому, щоб зупинити рак в Україні, сформувати культуру профілактики цієї небезпечної хвороби».

Ольга Лапушенко подякувала ініціатору проекту, главі Фонду «Рожева стрічка» Ользі Фещенко за те, що всі ми познайомилися з жінками, які мужньо борються зі своєю проблемою, долають рак в цей непростий для України час і не мовчать про це. Вони роблять це для всіх нас.

Каже учасниця проекту Олена Воронцова: «Люди повинні знати, що рак можна перемогти, що потрібно боротися і залучати до цієї боротьби все суспільство. Страх, спроба не помічати проблему — погані помічники. Адже біда може торкнутися кожного. Я спеціально приїхала з Харкова на відкриття виставки. Сьогодні рівно рік після моєї операції, і сьогодні у мене день народження. Тут, на виставці, є і мій портрет. Я приїхала до Києва разом із маленьким сином. Я вірю, що побачу його дорослим і щасливим».

Спільний проект Лікарні ізраїльської онкології і Фонду «Рожева стрічка України» — це не тільки виставка жіночих портретів, виконаних відомим фотохудожником Костянтином Совою, а й цілий ряд важливих заходів. Під час відкриття виставки, 3 лютого, всіх бажаючих консультували діагност, лікар-рентгенолог LISOD Дар'я Вінницька і хірург-мамолог Валентин Палиця. Лікарі відповідали на питання про методи обстежень молочних залоз, про лікування раку грудей.

А 4 лютого, в Міжнародний день боротьби з раком, в центрі «Локація» пройшла зустріч психологів Лікарні ізраїльської онкології Дмитра Тітоміра і Галини Науменко з учасницями проекту, їх рідними та близькими. Це була жива, відверта розмова про страх рецидиву, про відносини після діагнозу в родині, з друзями. Фахівці допомагали у вирішенні різних емоційних проблем, в тому числі і такої нелегкої, як життя в діагнозі, якщо хвороба ще не зупинена і поки невідомо, коли лікування буде закінчено.

Виставка «Без рожевих окулярів» — перший в країні проект такого масштабу. Ось, що сказав про проект автор портретів Костянтин Сова: «Я фотографував жінок, і сьогодні розумію, як мені пощастило, що я познайомився з ними. Це була незвичайна робота. Те, що зі мною сталося під час фотосесії, можна назвати катарсисом. Залучаючись до їх життя, слухаючи їхні розповіді, я переглянув своє життя і вдячний їм за цей перегляд».

Фотовиставка, консультації, зустрічі — «Без рожевих окулярів»,фотогалерея (10 фото)

Інші новини