Фізик плюс медик

Коли ми говоримо про променеву терапію в лікарні LISOD, то часто згадуємо, що в плануванні опромінення дуже важлива роль належить медичним фізикам.

Хто ці люди? Які їхні обов'язки? На ці та інші питання нам відповіла медичний фізик, інженер-радіолог LISOD Анна Чорнай.

- Скажіть, будь ласка, хто такий медичний фізик?
- Це фахівець з вищою освітою в області фізики, математики, електроніки або електротехніки, який працює в тісній співпраці з медиками. Відповідно, він повинен володіти знаннями  з багатьох наук, а головне -  розумітися в  медичних нюансах своєї професії.
У нас в лікарні медичний фізик - це головний помічник лікаря при проведенні променевої терапії. Тому він повинен володіти навичками роботи зі складним обладнанням, вміти розраховувати дози опромінення для лікування і діагностики, забезпечувати радіаційний захист пацієнта, всього персоналу і навколишнього середовища. Дуже важливо те, що в медичного фізика має бути  необхідна психологічна підготовка, яка дозволить йому працювати, в тому числі, з важкохворими людьми.


- Як формується план опромінення і що роблять медичні фізики?
- Променева терапія - процес досить тривалий. І перша процедура, на яку потрапляє пацієнт, - це комп'ютерно-томографічна симуляція. Тобто це проведення комп'ютерної томографії в тій позиції, в якій пацієнт потім буде опромінюватися. При симуляції на шкіру пацієнта наносяться рентген-контрастні позначки, і в цьому місці ми робимо тату. Якщо ж це область голови та шиї, то мітка ставиться на фіксуючій  масці.
Після цього комп'ютерно-томографічні зрізи відправляються в тривимірну планувальну систему. Променевий терапевт окреслює обсяг опромінення, відповідно до міжнародних протоколів для кожної локалізації і стадії захворювання. Якщо опромінюється, наприклад, передміхурова залоза, доктор окреслює лімфовузли таза, передміхурову залозу,  сім'яні міхурці, критичні органи (органи, які потребують  захисту, в даному випадку - сечовий міхур, пряма кишка), кістки таза.


У підсумку виходить тривимірна модель пацієнта. Цей файл надходить до медичних фізиків. Ми вибираємо вид, енергію і форму поля опромінення. Лінійні прискорювачі обладнані багатопелюстковими коліматорами, причому кожна пелюстка рухається самостійно. Завдяки цьому є можливість формувати поле опромінення в залежності від обсягу пухлини. Наприклад, при опроміненні передміхурової залози на першому етапі опромінюється весь таз. При цьому є чіткі рекомендації по анатомічним межам радіаційного поля по хребцях, по кісткам тазу. Вибираються напрямок, кути, енергія випромінювання, ми розраховуємо дозу і її розподіл. На кожному етапі обсяг опромінення може бути різним. Наприклад, на другому етапі обсяг скорочується, ми вибираємо тільки передміхурову залозу і сім'яні міхурці. На третьому етапі також опромінюється передміхурова залоза і сім'яні міхурці.


Потім всі ці три плани складаються разом, виходить сумарний  дозовий розподіл, який оцінюють  променевий терапевт і фізик. Променева терапія - це галузь медицини досить розвинена. Накопичені значні статистичні дані і знання про те, які дози є допустимими для критичних органів. Ми ретельно перевіряємо навантаження на критичні органи, щоб ні в якому разі не перевищити їх і не допустити розвитку променевих ускладнень.
В процесі обговорення променевий терапевт і медичний фізик вибирають найбільш оптимальний  варіант опромінення для кожного пацієнта. Таким чином, пухлина отримує 100% розрахованої дози опромінення, а навколишні органи і тканини максимально захищаються.
 
Запишіться на консультацію:
0-800-500-110 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;
+38 (044) 277-8-277 - щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини