Фактори ризику розвитку раку грудей. Що робити і на що можна вплинути?

Рак молочної залози лідирує в структурі онкологічних захворювань у жінок. Діагностують цю хворобу у пацієнток різного віку. В Україні смертність від раку грудей становить 30 осіб на 1000. Це не найвища цифра в світі, але, на жаль, і не найнижча. Наприклад, смертність від РМЗ в США — 20 осіб на 1000.

Точні причини виникнення раку молочної залози поки не відомі. Однак лікарі та вчені виявили фактори ризику, які достовірно збільшують ймовірність розвитку захворювання. Серед цих чинників є такі, на які кожна жінка, яка піклується про своє здоров'я, може вплинути, і ті, на які вплинути неможливо.

Пояснює завідувач Центром сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін: «Існує генетична схильність, тобто наявність певних генних мутацій в організмі, які призводять до утворення ракових клітин. Такі клітини накопичуються, і з часом формується пухлина. Це може бути як рак грудей, так і пухлини іншої локалізації. Сьогодні найкраще вивчені гени BRCA1 і BRCA2, що відповідають за ідентифікацію і знищення мутованих клітин, які постійно утворюються в організмі. При мутації таких генів механізм виявлення змінених клітин порушується, і через якийсь час через їх накопичення може виникнути рак молочної залози. Злоякісні пухлини грудей, викликані мутаціями BRCA1 і BRCA2, часто виявляють у пацієнток у віці до 40 років. Тому ми рекомендуємо жінкам, які успадкували цю мутацію або мають близьких родичок, що хворіли на рак молочної залози, починати обстеження грудей якомога раніше, бажано ще до 20 років ».

Крім того, фактором ризику є опромінення зони молочної залози. Особливо уважними до себе повинні бути молоді жінки, які перехворіли на лімфому Ходжкіна і проходили променеве лікування. Через 20-30 років у них збільшується ризик розвитку раку молочної залози.

В той же час, фактори, на які можна впливати, багатьом відомі, але далеко не всі жінки усвідомлюють їх важливість: це зайва вага і порушення обміну речовин через неправильне харчування, зловживання алкоголем, куріння. Зараз вже точно доведено, що здоровий спосіб життя, відсутність зайвої ваги, мінімізація впливу токсичних речовин на організм — серйозні чинники профілактики раку молочної залози.

Інші новини