Стома: тимчасово чи назавжди?

Після видалення пухлини прямого кишечника пацієнтам часто виводять стому, яка лякає їх більше, ніж сама операція.

Давайте спробуємо розібратися, що це таке і в яких випадках без стоми не обійтися.

Що таке стома?

Стома — це отвір, створений хірургічним шляхом на передній черевній стінці після видалення кишечника або його частини, призначений для відведення вмісту кишечника. Конкретну локалізацію стоми визначає хірург з урахуванням клінічної ситуації й анатомічних особливостей пацієнта.

Стома не має замикального апарату, тому людина не відчуває позивів і не може контролювати процес випорожнення. Стома позбавлена нервових закінчень, тому біль не відчувається. Якщо ж  відчувається біль, печіння або свербіж  —  це може бути пов'язане з подразненням шкіри навколо стоми або з посиленою перистальтикою (роботою) кишечника.

 Постійна або тимчасова?

Постійна стома виводиться пацієнтам, у яких розташування пухлини не дозволяє зберегти анус. У такій ситуації виконують операцію з видалення сфінктерного апарату разом із пухлиною і виводять постійну стому.

Якщо анус збережений, то можна відновити безперервність кишечника, з'єднавши кінці частин кишки, що лишилися. Місце стику називається анастомозом, його загоєння — найбільш проблемна частина подібної хірургії. Протікання по стику і потрапляння калових мас до живота може викликати каловий перитоніт і серйозні ускладнення, аж до летальності.

Пацієнтам із високим ризиком такого протікання виводять тимчасову протективну (захисну) стому, щоб виключити проходження калових мас через зону анастомозу і забезпечити функціональний спокій на момент загоєння. Зазвичай така стома виводиться на 6 тижнів. Якщо за результатами ректоскопії відбулося повне загоєння, проводиться невелика 15-хвилинна операція, і тимчасова стома закривається. Якщо загоєння неповне, є проблемні ділянки, то відновну операцію проводять через кілька тижнів.

 Зверніть увагу! Якщо пацієнт після операції отримує хіміотерапію, то закриття стоми не виконується, оскільки загоєння в цей період слабке. Але з часом всі протективні стоми закриваються.

Кому виводять тимчасову стому?

Чим ближче розташований анастомоз до анальної зони, тим вищий ризик протікання в післяопераційному періоді. Наприклад, якщо анастомоз знаходиться на відстані 5 см або ближче до анусу, то ризик протікання перевищує 10-15%. Якщо у пацієнта при цьому діабет, атеросклероз, похилий вік або інші особливості, то ризик подвоюється.

Якщо розмір пухлини перевищує Т2, то такі пацієнти вимагають передопераційного опромінення на цю зону. Опромінення поліпшує результати онкологічного лікування, але погіршує загоєння і підвищує ризики протікання.

У всіх таких пацієнтів виводиться протективна стома, яка дозволяє врятувати їм життя в післяопераційному періоді й уникнути ускладнень.

Якщо пацієнт молодого віку, у нього збережений анус, розміри пухлини не перевищують Т1-Т2, і не планується опромінення, то можливе відновлення цілісності кишечника без формування протективної стоми. Але якщо хвороба більш поширена, планується опромінення, пацієнт курить  або є інші порушення кровопостачання, то в такій ситуації краще зробити операцію в два етапи.

Операції в LISOD

Операції з видалення пухлин кишечника, навіть найскладніші, у Лікарні ізраїльської онкології LISOD виконуються лапароскопічно. Цей метод допомагає уникнути шрамів, болю, безлічі післяопераційних ускладнень.

Раніше більшість пацієнтів після операції на кишечнику змушені були до кінця життя жити зі стомою. Але сьогодні все змінилося. Новітні технології, лапароскопічна хірургія, апаратура для накладання степлерних анастомозів допомагають забезпечити пацієнтам якісне життя.

Операції з відновлення цілісності кишечника в LISOD проводяться рутинно, накопичений великий досвід їх виконання. Нашого онколога, хірурга, заступника головного лікаря з хірургічної роботи Сергія Байдо знають у всьому світі. Саме він з ювелірною точністю проводить такі операції, повертаючи пацієнтів до  нормального життя.

З'явилися питання? Телефонуйте до Контакт-центру LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277— щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини