Чому не варто відмовлятись від колоноскопії?

Причин, щоб НЕ проходити колоноскопію, можна назвати багато.

І є лише одна причина, чому це ВАРТО зробити.

Це обстеження може врятувати ваше життя, адже колоноскопія — найефективніша профілактика колоректального раку. Видалення доброякісних поліпів дозволяє не допустити розвитку злоякісної пухлини.

Якщо поцікавитись у пацієнтів, чому вони досі жодного разу не проходили таку важливу діагностику, можна почути такі пояснення. Давайте з’ясуємо, чому все не так, як здається.

1. Немає симптомів, отже, колоноскопія не потрібна?

Початкова стадія онкологічного захворювання кишечника у абсолютній більшості випадків має безсимптомний перебіг. Парадокс: пацієнт не знає про хворобу саме тоді, коли у нього найвищі шанси на одужання. Поява симптомів завжди означає, що пухлина вже доволі велика.

2. Обстеження може почекати?

Спочатку ми відкладали всі плани через пандемію Covid-19, тепер — через війну.

Але рак не враховує зовнішніх обставин. Він не йде у відпустку чи на карантин.

І хвороба, якій ще кілька місяців тому можна було запобігти, поступово росте, як сніжний ком.

3. Лякає підготовка?

Можна знайти чимало відгуків, що рідина, яку потрібно пити під час підготовки, має жахливий смак. Насправді є різні препарати, що відрізняються за об’ємом і смаком.

4. Лякає процедура?

Під час обстеження в LISOD пацієнти не відчувають болю або дискомфорту. Застосовується седація. Найчастіше під час процедури людина спокійно спить, а лікар має можливість уважно оглянути слизову в пошуку небезпечних змін.

5. Це незручно і соромно?

Лікарі LISOD докладають максимум зусиль, щоб ваш власний досвід колоноскопії був приємним і спокійним. Обстеження проходить у комфортних умовах, з увагою і повагою персоналу.

6. Це дорого?

Обстеження, яке дозволяє запобігти появі пухлини, коштує в десятки разів менше, ніж комплексне лікування раку. Обирайте профілактику!

7. Високий ризик ускладнень?

Інколи люди відмовляються від діагностики через можливі ускладнення процедури. Проте ризик появи побічних ефектів значно нижчий, ніж ризик виникнення поліпів у товстій кишці.

8. Краще пройти КТ, МРТ, УЗД тощо?

Жодне інше обстеження не має такої інформативності. Жодне інше обстеження не здатне запобігти появі колоректального раку або виявити передракові зміни. Що довше ви будете сумніватися і шукати «легких шляхів», то більше часу можете втратити.

9. Ніхто з моїх рідних не хворів, отже, я поза зоною ризику?

Скажемо прямо: якщо у вас є товста кишка, ви можете захворіти на рак товстої кишки. Регулярні обстеження дозволяють максимально зменшити ризики або виявити пухлину на ранній стадії, коли лікування найефективніше.

Діагностика потрібна всім без винятку людям, навіть якщо вони не мають сімейної історії раку.

***

Попри те, що колоректальному раку можна ефективно запобігти, кількість діагностованих випадків хвороби в Україні — надзвичайно велика. Разом ми можемо змінити ситуацію. Розпочніть із себе. Запишіться на обстеження. Захистіть своє майбутнє.

 

Запишіться на діагностику:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини