Чому ми застосовуємо сучасний протокол лікування ендометріальної карциноми — експерти LISOD виступили на щорічній конференції онкогінекологів

13 листопада 2015 року в Чернігові відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання сучасної онкогінекології».

Медичний форум зібрав професіоналів з усіх міст та регіонів України. Фахівці обговорили різні аспекти лікування онкогінекологічних захворювань: хірургічні, хіміотерапевтичні і променеві методи.

У конференції взяли участь головний лікар LISOD Алла Вінницька і клінічний онколог Цві Бернштейн. Провідні спеціалісти Лікарні ізраїльської онкології представили спільну доповідь «Місце променевої терапії в сучасному лікуванні ендометріальної карциноми». Цві Бернштейн ознайомив колег із протоколом ад'ювантного лікування ендометріальної карциноми, який застосовують у LISOD. Протокол відповідає всім сучасним світовим вимогам, проте до цих пір викликає розбіжності в середовищі українських лікарів. Цей фактор став причиною активного обговорення виступу, живої і відкритої дискусії.

Головна ідея доповіді — важливість визначення ефективності ад'ювантної (послеопреціонної) променевої терапії: в яких випадках цей метод показаний, а в яких — ні. Післяопераційне опромінення органів всього тазу супроводжується серйозними побічними явищами і суттєво знижує якість життя жінки. Тому для пацієнток персоніфікований підхід має величезне значення.

Цві Бенштейн довів колегам необхідність суворої індикації для застосування променевого лікування. Адже 80% раку ендометрія виявляють на ранній стадії. У більшості випадків достатньо провести брахітерапію з опроміненням тільки склепіння піхви, що дозволить пацієнтці уникнути важких ускладнень. Таким чином, наші експерти ще раз підтвердили, що сучасний протокол спрямований на результативність лікування ендометріальної карциноми та забезпечення високої якості життя жінки.

Інші новини