Чи небезпечна кіста яєчника? Що робити — спостерігати, лікувати, оперувати?

Кіста яєчника — доброякісне новоутворення, яке, при незначних обсягах, може ніяк не турбувати жінку, а може рости і проявлятися дуже неприємними симптомами. Кіста вимагає регулярного спостереження у гінеколога і своєчасного лікування, тому що окремих випадках є ймовірність присутності злоякісної пухлини.

Чому виникають кісти яєчника? Які з них безпечні, а які вимагають негайного лікування?

У більшості випадків кіста яєчника виникає внаслідок гормональних змін при нормальному менструальному циклі. Утворення складається з тонкої капсули і прозорої рідини. Найчастіше це фолікулярні кісти або кісти жовтого тіла, в залежності від фази циклу, в якій вони розвиваються, а також від переважаючої дії статевих гормонів в той чи інший період — естрогену або прогестерону. Зникнення таких кіст протягом 2-3 місяців відбувається самостійно в 80-90% випадків без будь-якого лікування.

Причиною утворення кіст можуть стати як порушення гормонального стану, так і запальні захворювання органів малого таза. Іноді кісти яєчників досягають великих розмірів, у них формується капсула, можливо залучення маткової труби, петель кишечника, апендикса. Такі утворення вже називаються кістоми, вони мають характерні симптоми і вимагають хірургічного втручання.

Ендометріоїдні або так звані «шоколадні кісти» є однією з форм генітального ендометріозу. Вони містять менструальну кров темно-коричневого кольору, звідси і їх назва. Часто ці утворення бувають двосторонніми, можуть збільшуватися з часом, сприяють розвитку безпліддя. Зрідка виявляються злоякісними, підлягають оперативному видаленню.

Дермоїдна кіста або зріла тератома — ще один різновид утворень, яка відноситься до герміногенних пухлин яєчника (з зародкових клітин). Це однокамерна кіста (рідко спостерігається багатокамерна будова), практично завжди доброякісна і лише іноді проявляє ознаки малігнізації (переродження доброякісних клітин в злоякісні). Тератома нагадує мішок, що містить густу масу, що складається з жиру і волосся. Дермоїдну кісту необхідно хірургічно видаляти і так само, як і всі утворення яєчника, піддавати ретельному гістологічному дослідженню.

В якому віці найчастіше виникають кісти яєчника?

Можуть виявлятися в різному віці. Функціональні кісти частіше діагностують у репродуктивному віці — від початку менструальної функції у молодих дівчат і до періоду перименопаузи (45-55 років). Ендометріоїдні, дермоідні і інші види доброякісних утворень яєчника, в тому числі прикордонні пухлини (що мають низький потенціал злоякісності) найчастіше також виявляються в період фертильності. Новоутворення придатків матки, що виникли у дітей і у літніх жінок, завжди підозрілі щодо злоякісності і вимагають більш детального обстеження. Варто підкреслити, що наявність або відсутність онкологічної патології в складі кісти яєчника може підтвердити тільки патоморфологічне дослідження хірургічно віддаленого матеріалу.

Які симптоми кіст яєчника? На що звернути увагу?

Функціональні кісти яєчників, в основному, протікають без симптомів. Їх симптоми можуть проявлятися різними порушеннями менструального циклу — тривалими, частими, рясними, хворобливими менструаціями і ін. Якщо кістозне утворення досягає великих розмірів, виникає відчуття тяжкості, ниючий біль у правій або лівій області. Кісти яєчників запального походження супроводжуються не тільки больовим синдромом, а й ознобом, підвищенням температури тіла; може спостерігатися порушення функції суміжних органів (сечового міхура, кишечника). Іноді при фізичному навантаженні або статевому акті трапляється розрив або перекрут кісти яєчника, що супроводжується сильним болем, зрідка втратою свідомості і можливим розвитком кровотечі. Така ситуація вимагає екстреного оперативного втручання.

Ендометріоїдні кісти можуть супроводжуватися тривалими коричневими виділеннями до і після менструації, дискомфортом або болем внизу живота, відсутністю планованої вагітності.

Клінічні ознаки злоякісного утворення яєчників в початкових стадіях, на жаль, важко діагностуються і рідко супроводжуються якими-небудь симптомами. У більш пізніх стадіях пацієнтки відзначають збільшення розмірів живота, з'являється відчуття тяжкості, розпирання, швидкого насичення або зовсім втрата апетиту в зв'язку з неможливістю прийняття їжі. Це відбувається внаслідок накопичення рідини і утворення метастазів в черевній порожнині.

Про діагностику кіст, лікування як доброякісних, так і злоякісних утворень яєчників, ми розповімо в наступній статті. Слідкуйте за оновленнями сайту.

Інші новини