Чи можна захворіти на рак «від нервів»?

«Чому я?» — багато хто з пацієнтів зізнається, що задає собі це питання, дізнавшись про онкологічний діагноз. Рак завжди як «сніг на голову», і зрозуміло, що в перший момент біль і образа, страх перед майбутнім можуть затьмарити всі інші почуття. Саме цим користуються шарлатани, котрі видають себе за фахівців. Нерідко можна не тільки почути від «знавців», а й прочитати в ЗМІ, в книгах псевдовчених, про т. зв. психологічну «теорію» виникнення раку. «Пробач усіх і вилікуєшся. У всьому винен стрес. Рак — він від нервів. Позбудься поганих думок» — на жаль, це досить популярні ствердження.

Ще з 70-х років минулого століття існувало безліч гіпотез про те, які фактори можуть впливати на зародження пухлини. Кілька десятиліть це питання досконально вивчавлося міждисциплінарними командами онкологів, психологів, генетиків. Розглядався вплив стресу: і важких подій (втрат, катастроф, хвороб близьких), і різких змін способу життя (переїздів, еміграції, виходу на пенсію). Були також проведені дослідження, які вивчали зв'язок з адекватними або неадекватними способами реакції на такі переживання.

І ось, що вкрай важливо! Одне з останніх таких масштабних досліджень було закінчено в 2014 році і включало 42 тисячі осіб. Дослідження показало, що ні стрес, ні риси характеру людини не були пов'язані ні з виникненням пухлин, ні зі смертністю від раку.

Лікарі, вчені сьогодні не втомлюються повторювати, що рак складне системне захворювання, пов'язане з пошкодженням генома клітини. Якби хвороба дійсно була «від нервів», рак з успіхом лікували б не онкологи, а психологи.

Саме до психологів ми і звернулися за роз'ясненням так званої «психосоматичної теорії» виникнення раку.

Стрес абсолютно не може впливати на розвиток раку?

Психолог LISOD Яніна Дзюба:

– Може, але дуже-дуже опосередковано. Наприклад, коли людина знаходиться в гострому або хронічному стресі, вона може почати вести себе певним чином: менше спати і відпочивати, вести пасивний спосіб життя, весь час лежати або дуже мало рухатися; або, навпаки, піти в роботу, забувши про відпочинок і повноцінний сон; може гірше харчуватися (голодувати, чи не доїдати або їсти різний фастфуд), зловживати курінням і алкоголем (останні два — визнані фактори розвитку раку). Все це в підсумку може призвести до виникнення нових або посилення хронічних захворювань, що, в свою чергу, може бути ґрунтом для розвитку онкологічного процесу. Але не сам стрес!

У той же час, є інші, доведені фактори розвитку раку, наприклад вплив вірусів. Зокрема, два типи вірусу папіломи людини, 16-й і 18-й, викликають 70% всіх випадків раку шийки матки та передракових патологічних станів шийки матки. Крім того, загальновідомі фактори ризику - це куріння, зловживання алкоголем, пересмаженою і жирною їжею і т.д.

Чому ж така популярна теорія «рак від нервів і образ»?

Психолог LISOD Ія Слабінська:

– По-перше, люди хочуть отримати контроль над хворобою. Багато хто вважає, що якщо причина психологічна, емоційна, значить, знайшовши першопричину, вони зможуть вилікуватися. І це цілком нормальне і природне бажання. Ніхто не хоче тривалого, виснажливого і дорогого лікування. Як було б здорово замість цього піти до психолога, «покопатися» в собі і вилікуватися від раку. По-друге, така особливість людей: присутній сильний вектор магічної, міфологічної свідомості, переважання емоцій над логікою, недовіра до малозрозумілого — науковим інститутам і професіоналам. Тому така теорія ще довго буде жити. На жаль, люди часто задовольняються заїждженими статтями сумнівного штибу і давності, якими наповнений інтернет.

 Як подолати розгубленість і страх? Як не стати жертвою теорії «рак від нервів»?

 Ія Слабінська, Яніна Дзюба:

– Ми бачили сотні людей, які вилікувалися завдяки онкологам, хірургам, хіміо- та променевим терапевтам в команді з психологом, який допомагає прийняти діагноз, підготуватися до операцій і різних процедур, допомагає знайти нові орієнтири і опори в житті, навчає нових стратегій поведінки з урахуванням обставин, що змінилися . Але ми не зустрічали жодного випадку одужання тільки завдяки психологу без участі лікарів. Мало того, нам відомі випадки, коли люди втрачали час в пошуках причин своєї хвороби де завгодно, з ким завгодно, тільки не в лікарні, і зверталися до традиційної медицини, коли вже було пізно.

З відомих прикладів, давайте згадаємо Стіва Джобса, який відмовився від медичного втручання і намагався 9 місяців за допомогою різних альтернативних методів вилікувати свій рак. Ми знаємо, як він потім шкодував про згаяний час. І ми знаємо, чим це для нього закінчилося. Можна довго про це розповідати, тема дуже актуальна, і ми обов'язково продовжимо розмову. А сьогодні ми дуже просимо всіх відповідально підходити до свого здоров'я і не довіряти людям, які обіцяють вас вилікувати поза медичними закладами.

Інші новини