Чи можна провести об'ємні онкологічні операції «малою кров'ю»? Досвід LISOD представили Сергій Байдо і Дмитро Голуб на конференції в Харкові

Хірургічне втручання за допомогою малотравматичного лапароскопічного методу позбавляє пацієнта від післяопераційних ускладнень, болю, тривалої госпіталізації. В онкології використання малоінвазивного доступу життєво важливо, тому що обсяг операцій може бути дуже великим.

Ці та інші актуальні питання обговорили лікарі на науково-практичній конференції «Сучасний погляд на хірургічне лікування раку ободової кишки». Медичний форум пройшов 3 червня в Харківському обласному центрі онкології і зібрав понад 150 фахівців. У конференції взяли участь провідні хірурги LISOD Сергій Байдо і Дмитро Голуб.

Як експерт Сергій Байдо виступив модератором засідання, присвяченого лікуванню первинних пухлин ободової кишки. Досвідом Лікарні ізраїльської онкології поділився з колегами Дмитро Голуб: зробив доповідь на тему «Лапароскопічні комбіновані операції з приводу місцево-поширених пухлин ободової кишки — досвід лікарні LISOD».

Особливу увагу фахівець приділив об'ємним втручанням, при яких необхідно видаляти відразу кілька органів, уражених злоякісними утвореннями (якщо вражені шлунок, тонка і товста кишка, матка). Лапароскопічні операції в цих випадках у світі виконують вкрай рідко через їх найвищу складність, стандартом вони поки не стали.

У той же час, в Лікарні ізраїльської онкології такі втручання проводять як стандарт, що має величезне значення для пацієнтів. Про це і розповів колегам в своїй доповіді Дмитро Голуб.

Повністю прослухати онлайн-трансляцію конференції можна тут: https://youtu.be/WyKjgjkUu7I

Інші новини