Чи можливо вилікувати рак грудей?

Сьогодні у багатьох випадках жінка, у якої діагностували рак молочної залози, може досягти одужання. Проте результат лікування залежить від кількох головних головних факторів: стадії хвороби, біологічних характеристик пухлини та якості лікування.

Розглянемо їх детальніше.

Стадія хвороби

Діагностика захворювання на ранній стадії (коли пухлина маленька і немає віддалених метастазів) і водночас правильна тактика лікування дозволяють досягти повного одужання у більш ніж 90% випадків.

Що таке стадія? Це ступінь розповсюдженості пухлини по організму. Вона визначається наступними характеристиками:

  • розмір пухлини (позначається літерою Т) – вираженість місцевого процесу в зоні його виникнення;
  • статус регіонарних лімфатичних вузлів (літера N) – розповсюдженість по системі лімфовідтоку;
  • наявність віддалених метастазів (літера М) – розповсюдженість в інші органи.

Як виявити хворобу рано? Часто можна зустріти поради про самообстеження. Зауважимо: самостійний огляд грудей має свої переваги, адже жінка звертає увагу на зміну форми і розміру залози, почервоніння, зміни шкіри, виділення із сосків, появу гульок. Проте на ранній стадії рак може не мати жодних симптомів!

Дуже важливо регулярно проходити скринінгове обстеження молочних залоз. Для жінок до 40 років рекомендується УЗД, після 40 років (а іноді і раніше, якщо лікар вважає за доцільне) — мамографія. У разі потреби може також проводитись МРТ.

Не нехтуйте обстеженнями, навіть якщо не маєте скарг. Саме так ви збільшуєте шанси на раннє виявлення хвороби і відповідно — успішне лікування.

Біологічні характеристики пухлини

Кожне злоякісне утворення не схоже на інше. Тож перш ніж узятися за лікування, фахівці намагаються отримати якнайбільше інформації про конкретну хворобу.

Зокрема, для кожної пухлини грудей визначаються такі показники:

  • ступінь диференціації клітин пухлини (літера G);
  • рецепторний статус пухлини (наявність рецепторів до естрогену (ER) та прогестерону (PR));
  • індекс проліферації ракових пухлин Кі 67;
  • наявність чи відсутність гіперекспресії HER2/neu;
  • наявність генетичних мутацій BRCA1, BRCA2, CHEK2 та ін.

Співвідношення біологічних характеристик пухлини визначають її біологічний тип, оскільки кожен показник означає певну особливість пухлини, а отже її чутливість до відповідних ліків та типів лікування, а також прогноз. Без цього ефективне лікування просто неможливе.

Якість лікування

Перш за все, наголосимо: різні типи пухлин молочної залози потребують різного лікування. При його плануванні необхідно врахувати максимальну кількість параметрів як самої пухлини, так і особливостей пацієнтки, її стан та можливу супутню патологію, врахувати побічні ефекти від терапії та мінімізувати їх. Таким чином план лікування має створюватись індивідуально для кожної пацієнтки. У LISOD оптимальну тактику для конкретної клінічної ситуації визначає консиліум фахівців. У ньому беруть участь лікарі всіх спеціальностей, залучені в процес діагностики та лікування, – клінічні онкологи, хірурги, радіологи, променеві терапевти, патоморфологи. Висновок консиліуму містить детальні рекомендації щодо лікування (визначається черговість застосування кожного методу) або подальших дій (додаткове обстеження, спостереження тощо).

Лікування при раку грудей може включати хірургію, променеву терапію, прийом лікарських препаратів (гормональна терапія, хімієтерапія, таргетна та імунотерапія тощо).

У Центрі Мамології LISOD створені найкращі умови для перебування пацієнток. Тут працюють спеціалісти, які вміють і мають технологічну можливість лікувати рак грудей на найвищому рівні.

Будь-яка жінка може звернутися на консультацію до наших фахівців і отримати рекомендації щодо оптимальної тактики лікування. У нас застосовують якісні сучасні препарати. Призначається точно розрахована променева терапія на лінійних прискорювачах VARIAN. Проводяться онкопластичні хірургічні операції — вони дозволяють не лише подбати про одужання, але й про збереження (чи відновлення) краси пацієнтки.

Любі жінки, слідкуйте за своїм здоров’ям! Довіряйте його тільки хорошим фахівцям і будьте здорові!

 

Запишіться на скринінг або консультацію:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини