Чи достатньо ви знаєте про радіотерапію?

Зруйнувати пухлину, знищити злоякісні клітини, що залишилися, уповільнити подальше зростання утворення — ось, у чому головні задачі сучасної радіотерапії. Променева терапія сьогодні — один з найбільш ефективних методів боротьби з раком, використовується при лікуванні більшості онкологічних захворювань.

Однак не все так просто. До того моменту, коли пацієнт потрапляє до відділення радіотерапії, він повинен пройти великий шлях — від точної діагностики до отримання висновку консиліуму з розробленим оптимальним планом лікування. Саме так відбувається в світових онкологічних центрах. Можливо, до цього часу якийсь етап вже буде позаду, тому що променева терапія може застосовуватися і як лікувальна, і як неоад'ювантна (до операції), і як ад'ювантна (після операції), і як паліативна для підтримки якості життя. У кожному конкретному випадку це визначається індивідуально: залежить від типу пухлини, від поширеності процесу, від фізичного стану пацієнта.

Розповідає ізраїльський клінічний онколог, керівник відділення променевої терапії лікарні LISOD доктор Цві Бернштейн: «Візит пацієнта в наше відділення починається із зустрічі з радіаційним онкологом, який проводить планування опромінення на комп'ютерному томографі. Це робиться для того, щоб отримати чітку картину променевої терапії, яку людина пройде у відділенні. Лікарі та медичні фізики прораховують план лікування так, щоб підвести максимально ефективну дозу на пухлину і зменшити негативний вплив на здорові тканини».

Опромінення може бути дистанційним із використанням лінійних прискорювачів або контактним (брахітерапія — підведення джерел випромінювання безпосередньо в тканини і органи). Для застосування цих методів необхідна сучасна матеріальна база і досвідчений грамотний персонал.

 «У нас діють два лінійні прискорювачі американської фірми Varian. Але, щоб людина пройшла успішно променеве лікування, одного обладнання недостатньо. Потрібна спільна злагоджена робота цілої групи людей: медичних фізиків, радіаційних онкологів, інженерів і рентген-лаборантів. Рентген-лаборанти — це фахівці, які безпосередньо проводять променеву терапію. Саме така наша команда забезпечує результативність та безпеку лікування. У нас працюють чудові лікарі — грамотні, з великим досвідом, які пройшли стажування в провідних клініках в Ізраїля», — каже Цві Бернштейн.

Команда, обладнання, бажання допомогти і знання, як це зробити правильно, — головні складові успіху радіотерапії. Тому так важливо для пацієнта пройти курс лікування в одній установі і навіть у одного фахівця. Адже саме в центрах, де є лінійні прискорювачі, планування променевої терапії здійснюється за допомогою комп'ютерного томографа (використовується тривимірне планування 3D). Лікар готує план індивідуально для кожного хворого з урахуванням його анатомії. Він несе повну відповідальність за цього пацієнта. Спеціаліст бачить, яке дозове навантаження йде на пухлину, під якими кутами. Якщо людина перерве лікування, щоб продовжити радіотерапію в іншій лікарні, там просто не зможуть повторити план. Адже далеко не все залежить від обладнання. Головне — досвід і кваліфікація лікарів. Професіонали, які бачать пацієнта під час КТ-симуляції, готують план променевої терапії так, щоб не нашкодити людині і, в той же час, провести лікування в повному обсязі.

Чи достатньо ви знаєте про радіотерапію?,фотогалерея (3 фото)

Інші новини