Сергій Приндюк: Рак у чоловіків - це часто випадкові знахідки, з якими доводиться боротися вже на останніх стадіях

Існує дев'ять основних медичних скринінг-тестів для чоловіків. Лікарі рекомендують з певною періодичністю перевіряти вміст холестерину в крові, проходити тест на цукровий діабет, тест на ВІЛ інфекцію та, звичайно ж, проходити тести з виявлення різного роду злоякісних утворень. Рекомендується проведення колоноскопії, яка допомагає виявити рак товстої кишки, ректальних пальцевих досліджень (РПІ) передміхурової залози, виконання аналізу крові на вміст у ній простатичного специфічного антигену (ПСА).

Але це теорія. А практично, якщо чоловік здав раз в п'ять років кров на загальний аналіз - це вже «вершина турботи про себе». Таке нехтування має чітке відображення в статистиці канцер реєстру України: за 2015 рік рак сечового міхура діагностовано у 3161 чоловіка, рак передміхурової залози виявлено у 6213 українців, а рак нирок – у 2527 чоловіків. У більшості випадків, за твердженням онкологів, - це були випадкові знахідки, або ж пацієнти зверталися, коли хвороба вже сильно впливала на якість життя чоловіка.

Учасники VIII Європейської мультидисциплінарної конференції з приводу раку в урології, яка нещодавно пройшла в Мілані (Італія), зійшлися на думці, що рак сечового міхура, рак передміхурової залози і нирок - найпоширеніші онкологічні захворювання у чоловіків не тільки в Україні, але і по всьому світу.

«Онкологи, хірурги, урологи з Азії, Африки, Південної Америки, США, Європи озвучували свої напрацювання і здобутки в пошуках нових методів лікування урологічних захворювань. Всі також говорили про необхідність розвитку скринінгових програм, які могли б виявляти ці захворювання на ранніх стадіях », - каже онколог, хірург, уролог Лікарні ізраїльської онкології LISOD Сергій Приндюк.

За його словами, поява сучасних методів візуалізації привела до виявлення пухлин на ранній стадії патологічного процесу. Тобто в більшості випадків для лікування можна було б застосовувати різного роду органозберігаючі операції. Але для цього чоловіки повинні піклуватися про своє здоров'я і щорічно або ж раз в два-три роки проходити скринінг-тести.

Крім малоінвазивних операцій, Сергій Приндюк акцентує увагу на важливості генетичних досліджень в урології. Зокрема, ці дослідження увійшли в протоколи лікування раку молочної залози. Для так званих чоловічих видів раку незабаром також стане стандартом молекулярна діагностика, яка дозволяє проводити генотипування, щоб в подальшому «прицільно» лікувати пацієнта.

«Це має величезне значення для пацієнтів з метастазами, яким в хірургічному аспекті важко допомогти або у яких хіміотерапія вичерпала себе. Саме для них дуже важливо вчасно провести генетичне дослідження або молекулярну діагностику, щоб правильно застосувати таргетну терапію », - говорить Сергій Приндюк.

Саме таргетна терапія для чоловіків з урологічним раком може стати головним післяопераційним методом лікування в тому випадку, якщо після радикального втручання хвороба прогресує. Це дуже актуально  для України, де пацієнтів з раннім зверненням вкрай мало і онкологи змушені рятувати хворого вже на запущених стадіях раку.

Інші новини