Сергій Байдо: «Сьогодні немає меж для лапароскопічної хірургії»

Лапароскопія — сьогодні один з найбільш ефективних і безпечних методів хірургії. У порівнянні з традиційним «відкритим» втручанням малотравматична технологія забезпечує пацієнтам ряд безперечних переваг завдяки відсутності великих розрізів. Багатьом це все ще здається дивом, і питання «Невже зовсім без розрізів?» звучить досить часто.

«Зовсім без розрізів не буває, — пояснює провідний хірург лікарні LISOD Сергій Байдо, — робиться або зовсім маленький розріз, або розріз, розташований в прихованих частинах тіла, косметично незначущих. Операція виконується під контролем відео-систем через невеликі проколи близько 1 см. Залежно від складності втручання, може бути від одного-двох до п'яти проколів. Зараз немає меж для такої хірургії. Будь-яку операцію — а в онкології її обсяг може бути дуже великим, — що можна виконати в звичайному класичному варіанті, сьогодні можна провести і за допомогою лапароскопічного методу».

У чому ж основні переваги методу? Головне — лапароскопічні операції зменшують травму втручання саме за рахунок етапу доступу: зменшується площа рани, тобто істотно звужуються «ворота» для інфекції. У свою чергу, це знижує кількість післяопераційних ускладнень, що прямо або побічно пов'язані з раною. Організм швидко відновлюється, немає необхідності в тривалій госпіталізації, і пацієнт може швидко повернутися до звичного способу життя.

 «Відсоток пацієнтів, що видужали при проведенні лапароскопічних втручань не нижчий, ніж при виконанні "відкритих"операцій. Зате відсоток ускладнень набагато нижчий — це з приводу раку шлунка. Що стосується тазової екзентерації (видалення всіх органів малого таза), медичне товариство з цього виду хірурги ще в стадії "не може бути". Ми ж виконуємо такі операції рутинно як стандарт», — говорить Сергій Байдо.

Один з гострих моментів, що хвилюють пацієнтів,— вартість лапароскопічних операцій. Це питання також має сенс розглядати з точки зору сумарних витрат з урахуванням терміну перебування в стаціонарі і кількості можливих ускладнень. Дійсно, вартість самої операції з використанням високотехнологічного обладнання вища, ніж традиційної. Однак у разі виникнення ускладнень витрати на їх лікування можуть в десятки разів перевищувати витрати на вирішення основної проблеми. Крім того, тривалість перебування в стаціонарі скорочується в кілька разів, пацієнт може раніше повернуться до трудової діяльності. Таким чином, за рахунок економічного ефекту сумарно лапароскопія — дешевша технологія.

Інші новини