Авраам Кутен: Імунотерапія – найбільш прогресивний напрямок в онкології

Навряд чи сьогодні хтось сумнівається в тому, що онкологічні хвороби пов'язані з порушенням роботи імунної системи. Поява і ріст злоякісних утворень можливий тільки тоді, коли імунна система не розпізнає аномальні клітини і не виробляє необхідні антитіла для їх знищення. 

Іноді вони діляться настільки швидко, що імунна система просто не встигає контролювати процес. Все тому, що клітини раку «маскуються» серед здорових і стають «невидимими» для імунної системи. Це призвело до значний розвитку імунотерапії в онкології. Сьогодні це передова галузь таргетної (прицільної) терапії. І її ціль - стимуляція власних захисних реакцій людини. Революційність препаратів імунотерапії, за словами провідного онколога LISOD, професора Авраама Кутена, в тому, що вони стимулюють імунну відповідь організму. І змушують імунну систему розрізняти і боротися з клітинами, що мутують у злоякісні.

«Імунотерапія виявляє ракові клітини і« не дозволяє » їм далі розвиватися і впливати на здоров'я людини. Тобто дія препаратів спрямована на вироблення антитіл, наприклад як при боротьбі з якимись вірусами або бактеріями: якщо організм сам не в змозі виробити необхідні антитіла, їх потрібно розробити в лабораторії і ввести в організм», - говорить професор Кутен.

Висока ефективність такого лікування пояснюється тим, що препарати імунотерапії готують для усіх пацієнтів індивідуально, залежно від виду раку. Існує кілька груп таких препаратів. Кожна з них має унікальну дію на імунну систему. Наприклад, моноклональні антитіла здатні виявити і зруйнувати ракові клітини, цитокіни - передають інформацію між імунними клітинами. Є групи засобів, які з'єднують з частинками самої пухлини людини. Після обробки, отриманий біопрепарат, вводять пацієнтові, і він діє як вакцина. Препарати імунотерапії комбінують між собою і на різних етапах лікування поєднують з хіміо- та променевою терапією. Головна перевага імунотерапії в тому, що такий спосіб дозволяє якщо не знищити злоякісне утворення повністю, то істотно призупинити процес. Така можливість особливо важлива при неоперабельних видах раку або у випадках, коли хіміотерапія занадто небезпечна для пацієнта. Тоді імунотерапія може настільки уповільнити перебіг онкологічного захворювання, що це вагомо позначитися на тривалості життя людини.

«Ще не так давно пацієнт з меланомою міг прожити всього лише кілька років, а зараз вже є варіанти істотного продовження життя і навіть повної перемоги над цією хворобою. Багато видів раку будуть успішно виліковуватися при подальшій розробці необхідних антитіл - препаратів, спрямованих на боротьбу з конкретним захворюванням», - говорить А. Кутен.

Професор називає цей напрямок таргетной терапії найбільш перспективним в лікуванні раку. Імунотерапія істотно відрізняється від традиційних методів лікування онкології. Променева і хіміотерапія впливають на вже утворені ракові клітини. При цьому, вплив хімії та опромінення на процеси не тільки на уражені, але і на здорові тканинах - залишається. Метою ж імунотерапії є контроль над самим переродженням і розмноженням злоякісних клітин, з мінімальним впливом роботу здорових. Саме тому, онкологи продовжують шукати препарати, здатні зупинити поділ клітин кожного з видів раку.

«Завдяки препаратам, які зараз ще в стадії розробки, навіть якщо ми не доб'ємося повного лікування, то, хоча б зможемо утримувати захворювання в хронічному стані, доб'ємося стабілізації хвороби», - пояснює професор Кутен.

Розуміючи сьогоднішній запит в лікуванні онкологічних захворювань, в LISOD відстежують і застосовують вже існуючі розробки імунотерапії. Єдиною перепоною на шляху до повсюдного впровадження цього напрямку в онкологічних клініках є вартість такого методу. Але медична спільнота і уряд, на думку професора Кутена, повинні розуміти, що успішне лікування раку на сьогодні саме за імунотерапією.

«Якщо громадяни країни будуть знати про сьогоднішні досягнення онкології, процес буде йти легше і, можливо, вдасться домогтися результатів у плані впровадження дорогих препаратів в безкоштовне користування для тих пацієнтів, яким це необхідно», - вважає Авраам Кутен.

Інші новини