Андрій Жигулін розповів про стандарти сучасної мамології на конференції в Запоріжжі

У Запоріжжі відбулася масштабна конференція «Діагностика, скринінг, профілактика і персоніфіковане лікування раку молочної залози», присвячена Міжнародному дню боротьби з раком грудей. Медичний форум зібрав провідних фахівців України, що займаються лікуванням і діагностикою цього небезпечного захворювання.

Сьогодні в світі раку молочної залози належить сумне лідерство в структурі онкологічних хвороб. В Україні проблема стоїть особливо гостро: за даними Національного канцер-реєстру, у 13-16 тис. жінок щорічно діагностують рак грудей, близько 5000 гинуть.

Лікарі обговорили найгостріші питання, які вимагають негайних відповідей і адекватних рішень, такі як відсутність єдиної системи статистики, застарілий Канцер-реєстр України. На конференції виступила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Пані Супрун підтримала ідею розвитку онкологічної служби України, що сьогодні, напередодні розгляду закону про реформу в медицині, має особливе значення.

Викликало суперечки питання про впровадження в країні міжнародних стандартів діагностики та лікування раку, які в LISOD діють з дня відкриття лікарні. «Потрібно рухатися в цьому напрямку, — прокоментував дискусію керівник Центру сучасної мамології Андрій Жигулін. — Головне —піднімати загальний професійний рівень, ставити певні орієнтири і все ж таки вводити світові стандарти, нехай навіть адаптуючи їх до наших реалій». Свою доповідь доктор Жигулін присвятив пластичній хірургії грудей. Представив колегам досвід Лікарні ізраїльської онкології: показав техніку, варіанти операцій, тактику їх проведення; розповів про ліпографтінг (пересадку жиру для відновлення молочної залози) — метод, який широко застосовують у Центрі сучасної мамології.

Андрій Жигулін: «Радію тому, що багато лікарів підходили до мене після доповіді, цікавилися методикою, можливістю відвідувати курси з сучасної онкомаммологіі, черговою міжнародною Мамологічною конференцією, яку ми проведемо в червні майбутнього року».

Інші новини