Едуард Майберг: «Я точно знав, що коли є бажання робити благородну справу, рятувати людські життя, ніщо не може це зупинити»

10 років тому в Україні відкрилася повноцінна багатопрофільна приватна онкологічна лікарня. Пацієнти отримали можливість лікуватися у ізраїльських фахівців за міжнародними протоколами і з використанням сучасного обладнання.

Про підсумки 10-річної діяльності LISOD говорили спікери на прес-конференції, яка відбулася 30 березня в прес-центрі УНІАН.

Спікерами виступили:

• голова Ради директорів LISOD, засновник лікарні Едуард Майберг;

• керуючий партнер LISOD Майкл Амзель;

• головний лікар LISOD професор Алла Вінницька;

• провідний клінічний онколог LISOD професор Авраам Кутен;

• Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Білоцерківські.

Відкрив прес-конференцію Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні.

 «Я хочу привітати LISOD з днем народження, з круглою датою, — сказав Еліа Білоцерківський. — Вони ще дуже молоді, але у них накопичився вже достатній досвід. Діяльність LISOD — це приклад використання найбільш передового ізраїльського досвіду закордоном». Посол Ізраїлю підкреслив, що дуже важливо сьогодні передати Україні досвід в тих областях, в яких у Ізраїля є переваги над іншими країнами, а саме такою сьогодні є ізраїльська медицина.

У 2007 році LISOD стала першою за кількома напрямками: мультидисциплінарний підхід; планування променевої терапії з використанням лінійних прискорювачів; малотравматичная хірургія, система персонального адміністрування, освітні програми для лікарів та багато іншого. У лікарні працюють скринінгові програми, спрямовані на виявлення найпоширеніших видів раку. Саме обстеження людей, які вважають себе здоровими, дозволяють виявити онкологічне захворювання на тій стадії, коли лікування буде ефективним, менш тривалим і менш дорогим, ніж при запущеній хворобі.

Одним з найбільш значущих чинників діяльності LISOD стало впровадження принципів доказової медицини. Голова Ради директорів LISOD Едуард Майберг розповів про те, як важливо було привезти в країну доказову медицину і лікувати пацієнтів на підставі затверджених світовим медичним співтовариством протоколів і методів. «Усі 10 років ми поєднували і будемо поєднувати в подальшому два підходи — індивідуальний підхід до хворого і принципи доказової медицини», — пояснив Едуард Майберг. Це мало величезне значення для зміни ситуації в усій українській медицині і в онкології, зокрема. За LISOD пішли, і сьогодні міжнародні протоколи лікування почали впроваджуватися в практику на державному рівні. «Чиновники сумнівалися, — сказав Едуард Майберг, — доводили мені, що не може приватна лікарня займатися онкологією. Але я точно знав, що коли є бажання робити благородну справу, рятувати людські життя, то ніщо не може це зупинити. Я їм так і відповідав ».

З дня відкриття лікарні в одній команді працюють ізраїльські і українські фахівці. Головний лікар професор Алла Вінницька зазначила діючий в LISOD принцип «перевернутої піраміди», коли кожен пацієнт потрапляє відразу на консультацію до лікаря високого класу, не втрачаючи в походах по кабінетах життєво важливого часу: «Тільки в нашій лікарні ізраїльські онкологи працюють на постійній основі, вони кожен день приймають пацієнтів. Остаточний план лікування розробляє консиліум фахівців різного профілю, тому що мультидисциплінарний підхід — єдино правильний вибір при лікуванні будь-якого виду раку».

LISOD протягом 10 років ділилася з українськими колегами усіма своїми досягненнями і досвідом. Цей момент підкреслив керуючий партнер LISOD Майкл Амзель: «Мене радує той факт, що нам вдалося довести самим собі і всім, що наш план виявився успішним. У нас прекрасна команда, ми готові ділитися своїми знаннями і робимо це практично щотижня. Щотижня до нас приїжджають лікарі на майстер-класи, кожен місяць ми проводимо семінари і конференції ».

Про те, якими інноваційними методами діляться фахівці Лікарні ізраїльської онкології, розповів професор Авраам Кутен. Відомий у світі лікар говорив про застосування таргетної та імунотерапії, про успішне використання біологічних препаратів для лікування ряду хвороб, які ще недавно були невиліковні, про вивчення генетичного профілю пухлини, яке стало платформою для персоніфікованої медицини.

Сьогодні в LISOD використовує всі сучасні наукові досягнення, і буде в подальшому розвивати ці напрямки.

Інші новини