Рак шийки матки можна запобігти

Перетворення нормальних тканин шийки матки в рак займає від 5 до 15 років. Протягом цього часу зміни епітелію можна розпізнати і вплинути на процес. Але через відсутність обов'язкової скринінгової  програми, раком шийки матки в Україні хворіють до 5 тисяч жінок щорічно. Причини існування такої цифри - пізнє виявлення та непослідовне лікування дисплазій різного ступеня.

Наприклад, дисплазія першого ступеня (CIN 1) має властивість регресувати і не потребує лікування. Але найчастіше жінок все ж піддають непотрібним маніпуляціям. Більш складні дисплазії (CIN 2, CIN 3), на думку головного лікаря LISOD Алли Вінницької, безсумнівно, вимагають уваги онкологів.

«Важка дисплазія і внутрішньоепітеліальний рак сьогодні є синонімами, тому рішення про тактику лікування пацієнтки повинні приймати онкологи», - каже Алла Вінницька.

Ще одна причина, через яку захворюваність на рак шийки матки не знижується, - відсутність вакцинації. Вірус папіломи людини, який спричиняє РШМ, живе в клітинах плоского епітелію і провокує злоякісні зміни. Попередити ці процеси можна шляхом вакцинації, і про це свідчить досвід країн, де планові щеплення від ВПЛ включені в державні програми.

«Якби програма вакцинації працювала по всьому світу, то через 50-60 років раку шийки матки не було б. Але це тільки за умови, що вакцинація буде популяційною», - каже Алла Вінницька.

Важливо розуміти, що ВПЛ може жити не тільки в тканинах шийки матки, а всюди, де знаходиться плоский епітелій, - в піхві та вульві, рото- і носоглотці, стравоході, анусі та пенісі. Вакцинація може запобігти розвитку раку і в цих органах. Саме тому з 2016 року в Україні зареєстрована вакцинація проти ВПЛ і для чоловіків. На жаль, через дорожнечу і зайві перестороги вона залишається непопулярною, тоді як недоцільне лікування вірусу папіломи зустрічається досить часто.

«Лікування проти вірусу папіломи людини не існує. Є імуностимулятори та імуномодулятори. Але що буде з імунною або кровоносною системою жінки через 10-15 років після їх застосування? А прискорювати  процес позбавлення від ВПЛ - недоцільно. У 80% випадків цей вірус проходить самостійно», - каже Алла Вінницька.

Хірургічне лікування уражених ділянок шийки матки, зокрема конізація, без вакцинації не може захистити жінку від повернення хвороби. Після відновлення статевого життя відбувається повторне інфікування ВПЛ, що може привести до рецидиву дисплазії.

Щоб уберегти себе від раку шийки матки, сьогодні є всі можливості. Два головних відкриття в гінекології в цій області вже відбулися.

1. ПАП-тест, який існує вже майже 70 років, здатний з точністю визначити зміни в тканинах шийки матки ще до виникнення раку.

2. Вакцинація проти ВПЛ, яка довела майже 100% ефективність у профілактиці раку шийки матки.

Інші новини