20 ЖОВТНЯ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ!

Жовтень – Всесвітній місяць боротьби проти раку грудей. Це час, коли в багатьох країнах з жінками проводиться активна просвітницька робота. Лікарі-онкологи, громадські організації та органи влади особливо акцентують увагу на проблемах, пов'язаних із здоров’ям молочних залоз.

В рамках Всеукраїнського дня боротьби з раком грудей Редакція програми "Український вимір" спільно зі спеціалістами "Лікарні Сучасної Онкологічної Допомоги" LISOD ініціює спецпроект: "Рак – це не вирок, це хвороба, яку лікують та перемагають!" 20 жовтня на Першому національному в гостях у програми будуть лікарі-онкологи зі світовим ім'ям.

Близько десяти років тому рак грудей вийшов на перше місце серед усіх онкологічних захворювань у жінок і з тих пір утримує сумне лідерство. За даними Американського товариства боротьби з раком, щорічно у світі у 1,3 млн жінок діагностується це грізне захворювання. В Україні сьогодні близько 165 тис. пацієнток із таким діагнозом. А у 2020 році їх буде понад 200 тис. Статистичні дані стверджують — до 40% наших жінок звертаються до лікаря занадто пізно, коли хвороба настільки поширена, що половина пацієнток помирає протягом першого року після її виявлення. У світі ж, навпаки, простежується тенденція до зниження смертності: в середньому на 1% щороку.

"Все, що повинна робити кожна жінка для раннього виявлення захворювання, – проходити регулярні обстеження. Згідно з рекомендаціями Американського товариства онкологів, це УЗД молочних залоз для жінок віком від 20 до 39 років, і щорічна мамографія для жінок після 40 років", – наголошує завідувачка відділення діагностики захворювань молочної залози "Лікарні Сучасної Онкологічної Допомоги" LISOD Дар’я Вінницька. – Це важливо, оскільки на рак молочної залози може захворіти кожна восьма жінка, і з віком ризик суттєво зростає”.

Фахівці провідних онкологічних центрів світу давно працюють над пошуком комплексного розв’язання проблеми цього страшного захворювання. Результати вражають: сьогодні, в розвинених країнах у 98% випадків рак молочної залози лікують, якщо він виявлений на ранній стадії, і понад 80% жінок виліковуються незалежно від стадії. Така ефективність досягається завдяки комплексному підходу до діагностики та лікування раку молочної залози у мамологічних центрах, які почали активно створюватися наприкінці 1990-х у Західній Європі, Ізраїлі та США. У травні цього року аналогічний центр відкрили і в Україні на базі LISOD.

"Завдання нашого мамологічного центру – комплексний підхід до лікування захворювань молочної залози. Для того, щоб таке лікування було ефективним, потрібно виконання низки умов. Це і наявність команди високопрофесійних лікарів різного профілю, і потужна технічна база – сучасне обладнання, яке забезпечує найвищий рівень діагностики та лікування. Особлива увага приділяється естетичному результату лікування. Від цього залежить планування онкологічних та реконструктивних етапів з метою відновлення молочної залози у той чи інший спосіб", – пояснює керівник відділу клінічної онкології LISOD, ізраїльський онколог, д-р Григорій Бернштейн. "Пластичний хірург обов'язково бере участь в обговоренні тактики лікування пацієнта, адже планування варіантів реконструкції молочної залози та орієнтація на них при виборі лікування проводиться заздалегідь", – підсумовує Володимир Сажієнко, провідний пластичний хірург, який співпрацює з LISOD у сфері реконструктивних операцій.

"Сьогодні, 20 жовтня, ми говоримо про те, що спеціалізована допомога мамологічного центру LISOD стала доступнішою для всіх, без винятку мешканок України. Мета нашої соціальної ініціативи – забезпечити якомога більшу кількість жінок сучасною онкологічною допомогою. На сьогоднішні ми можемо надати весь комплекс діагностики та лікування за вартістю, яку можна порівняти з іншими українськими спеціалізованими установами", – заявляє д-р Алла Вінницька, головний лікар LISOD.

Серед останніх інновацій у лікуванні раку молочної залози, які вже доступні українським пацієнткам, – інтраопераційна променева терапія (опромінення під час операції), яка знижує негативні наслідки для здоров'я жінки, мінімізуючи вплив на здорові тканини та дозволяє скоротити тривалість курсу післяопераційної променевої терапії. Останнє слово у світовій онкології раку грудей – генетичний тест Онкотайп-Dx” (OncotypeDx) також тепер доступний в Україні. За результатами цього тесту можна прогнозувати ймовірність рецидиву захворювання та те, наскільки ефективним буде хіміотерапевтичне лікування. Для пацієнтки це означає, що тепер буде відома відповідь її організму на лікування, і підібрано воно буде з урахуванням її індивідуальних особливостей.

Успіх лікування багато в чому визначає психологічний стан пацієнта. Дотримуючись практики провідних центрів світу, до LISOD залучили фахівців східної медицини, які забезпечують супровідний та відновлювальний етапи лікування.

У рамках Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози редакція програми "Український вимір" ініціювала спецпроект, який має на меті ще раз звернути увагу жінок на те, що раннє виявлення раку – запорука його повного лікування. Це має почути кожна мешканка України. Рак – це не вирок, це хвороба, яку лікують та перемагають!

Гості програми – онкологи світового рівня – розкажуть про новітні досягнення онкології, про способи профілактики та діагностики раку молочної залози, дадуть відповіді на надіслані питання.

Звернутись із запитаннями до учасників програми можна вже зараз на www.ubr.ua, у блоці "Задай питання спеціалісту".

Обговорення проблеми та відповіді експертів – в ефірі 20 жовтня на Першому Національному телеканалі о 18.30 у програмі "Український вимір" (повтор 21 жовтня о 12.30).

Довідка. "Лікарню Сучасної Онкологічної Допомоги" LISOD відкрито у березні 2007 року. Це єдина в Україні приватна лікарня, яка забезпечує повний замкнутий цикл профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань. Пацієнти лікарні отримують онкологічну допомогу відповідно до сучасних стандартів, які довели свою високу ефективність у провідних онкологічних центрах світу, із застосуванням новітніх технологій, досягнень ядерної медицини та молекулярної біології. У лікарні на постійній основі працюють фахівці з Німеччини та Ізраїлю, які мають великий досвід та високий рейтинг у галузі онкології.

Інші новини