15 серпня у прямому ефірі радіо «Європа плюс» ми знову говорили про важливість раннього звернення до лікаря.

Практично завжди рак можна вилікувати, якщо виявити хворобу на ранній стадії. Експерт прямого ефіру — хірург, завідуючий хірургічно-операційного відділення Лікарні ізраїльської онкології LISOD Валентин Палиця розповідав, як вдається перемогти рак молочної залози, про хірургічні операції і про те, як жінка може зберегти свою красу, пройшовши через усі етапи лікування.

 

Рак молочної залози — доволі поширена проблема в нашій країні. Вона ускладнюється ще й тим, що дуже часто жінки, які звертаються на первинну консультацію до онколога, на жаль, вже мають просунуту стадію захворювання з ознаками метастазування.

Валентин Палиця зазначив, що такий діагноз у жінки викликає насамперед страх — і в цьому полягає основна проблема, через яку жінки звертаються до лікарів дуже пізно. «Сучасні підходи та методи лікування дозволяють зберегти груди, — зазначив лікар. — Якщо говорити коротко — не треба боятися! Операція може навіть поліпшити зовнішній вигляд молочної залози, а психологічний комфорт і впевненість жінки впливає і на онкологічне лікування, і на якість життя».

На запитання ведучого про причини виникнення хвороби Валентин Палиця відповів: «На сьогодні однозначно назвати причину виникнення раку молочної залози не можна. Але є низка факторів, які можуть сприяти розвитку хвороби. Якщо коротко — то це, перш за все, сімейний анамнез, тобто рак молочної залози у когось із близьких. Крім того, впливає раннє статеве дозрівання, пізня менопауза. Куріння, алкоголь, малорухливий спосіб життя — це ті моменти, які загалом впливають на стан здоров'я і є факторами ризику виникнення не тільки раку молочної залози. Звичайно, потрібно вести активний здоровий спосіб життя і така профілактика буде кращим методом боротьби з будь-якою проблемою».

Дуже важливо своєчасно звертатися до лікарів, адже на ранніх стадіях рак молочної залози можна повністю вилікувати у 95% пацієнток. Але проблема полягає в тому, що на початковому етапі хвороба ніяк не проявляється. «Пацієнтка повинна сама — і я завжди це підкреслюю — проводити регулярне самообстеження, кінчиками пальців прощупувати свої молочні залози, — сказав Валентин Ярославович. — Так можна виявити найперші прояви хвороби. Можна побачити виділення з соска. Якщо вони кров'янисті, це привід звернутися до спеціалізованого закладу». Лікар також пояснив, що не завжди можна прощупати маленьке утворення розміром 0,5 см, яке також може бути проблемним. Тому він порадив усім жінкам починаючи з 30 років, як рекомендують міжнародні організації, проводити ультразвукове дослідження молочних залоз. А після 40 років — робити раз на рік мамографію. Так більше шансів не пропустити початок хвороби. Адже чим раніше почнеться лікування, тим вища ймовірність повністю відновити здоров'я. Однак і на пізніх стадіях можна довгий час отримувати лікування без втрати якості життя.

Вибрати клініку — важливе завдання, від якого залежить результат лікування. Як показують дослідження, проведені міжнародними організаціями, лікування раку молочної залози в спеціалізованих мамологічних центрах однозначно поліпшує як онкологічний, так і естетичний результат. Це пояснюється тим, що спрацьовує командний підхід. «Мамологічний центр — це цілий комплекс, система, де працює не тільки хірург або онколог, а всі разом — онколог, хірург, реабілітолог, хіміотерапевт, радіолог, — сказав Валентин Палиця. — Тут усі фахівці зібрані в одному місці. Вони співпрацюють, вони один одного чують і вибирають для пацієнта оптимальне лікування, яке підходить йому. І спостерігають за всім процесом, а не бачать людину один день і забувають про неї». У Лікарні LISOD про здоров'я жінок піклуються фахівці Центру сучасної мамології. У Центрі працюють справжні професіонали своєї справи, тут встановлено сучасне обладнання, все це сприяє досягненню хороших результатів лікування.

Однак необхідно вибрати не тільки лікувальний заклад, але й хірурга, який проведе операцію. Валентин Ярославович зазначив, що дуже важливо, щоб після консультації з оперуючим хірургом у пацієнта не залишилося жодних запитань. «Хірург повинен виходячи з конкретної ситуації обрати оптимальний варіант оперативного втручання. Більше того, обговорити перед операцією всі можливі варіанти його проведення. Лікар не повинен боятися говорити про ускладнення, — наголосив гість ефіру. — Якщо хірург говорить про ускладнення — він хірург у моєму розумінні. Він повинен показати жінці результат, як її груди будуть виглядати після операції — відразу, через три місяці, через рік. Щоб коли вона прокинеться після операції, у неї не було того стресу, через який проходять багато жінок».

Сьогодні й досі часто, коли ставиться діагноз, звучить вирок «мастектомія», тобто повне видалення грудей. Але за сучасними підходами показання до мастектомії значно звузилися. Основний метод, який дає такі ж онкологічні результати, як і мастектомія, — органозберігаюча хірургія і онкопластичні операції. Вони дають можливість зберегти і поліпшити зовнішній вигляд грудей. Загалом приєднання принципів пластики в онкології дозволяє мінімізувати ускладнення, як ранні, так і пізні, і тим самим швидше відновитися пацієнтці.

Звичайно, іноді доводиться вдаватися до повного видалення грудей. Але при цьому практично завжди хірурги LISOD можуть запропонувати жінці провести одномоментну або відтерміновану реконструкцію з використанням імплантів або власних тканин. Валентин Ярославович зазначив, що мастектомія з реконструкцією порівняно з органозберігаючою операцією має більший ризик виникнення ранніх післяопераційних ускладнень, але дозволяє дуже ефективно відновити зовнішній вигляд грудей. При цьому відтерміновану реконструкцію можна проводити навіть через багато років після операції.

Насамкінець Валентин Палиця розповів про те, як він узявся за лікування жінок із раком молочної залози: «Я так чи інакше стикався з цією проблемою, бачив, як проходило лікування за старими підходами. Коли ти бачиш, як це роблять в Європі, у світі, це є поштовхом до того, аби у всьому розібратися і перенести сучасні стандарти, дати нашим жінкам нормальну якість життя, нормальний варіант операції, оптимальний для неї. Дорогі жінки, ведіть активний спосіб життя, стежте за собою. При виявленні якоїсь підозрілої ситуації — не бійтеся консультуватися з лікарями. Звертайтеся до спеціалізованих мамологічних центрів. Не бійтеся почути другу думку! Не лягайте одразу під ніж, тому що бувають різні ситуації. Будьте здорові!»

Інші новини