«Правильна» хіміотерапія. Лікування з низкою переваг

Для боротьби з раком потрібні сили пацієнта, а ще — знання багатьох лікарів, щоб лікування було ефективним, а побічні ефекти — мінімальними. Вибір лікарні або лікаря для проходження хіміотерапії — це важливе рішення, яке обов'язково потрібно прийняти усвідомлено.Отримати відповіді на всі свої питання варто ще до початку лікування, щоб не боятися того, що принесе завтрашній день.

Клінічного онколога, хіміотерапевта Зою Шкляр знає багато пацієнтів з Ізраїлю, адже вона була онкологом лікарні Рамбам, директором інституту жіночого здоров'я Медичного центру Хорев у місті Хайфа, а також провідним ординатором онкологічного відділення лікарні Ха-Емек у місті Афула (Ізраїль). Протягом 2009-2011 років Зоя Юхимівна працювала клінічним онкологом LISOD, і нещодавно, на радість пацієнтам, знову повернулася в Україну і нашу лікарню, очоливши відділення хіміотерапії. На сьогодні вона — один із найкращих хіміотерапевтів Ізраїлю, лікар з унікальними знаннями, справжній друг і підтримка пацієнтів — і ми пишаємося тим, що в нашій команді є фахівці такого рівня!

Ми звернулися до лікаря з питаннями, які часто чуємо від пацієнтів, і постаралися довідатися всі подробиці проведення хіміотерапії. Чим цей метод відрізняється від інших? Як призначається лікування і що при цьому враховується? За якими препаратами майбутнє? Про все це — читайте в інтерв’ю.

 — Зоє Юхимівно, з кожним роком лікування раку все більше вдосконалюється і стає більш ефективним. А як щодо хіміотерапії? Чи можна сказати, що в цьому напрямку теж відбулися зміни?

— Звісно, зміни в хіміотерапії відбуваються також. Сьогодні вона залишається одним з основних методів лікування в онкології. Що це за метод? Більшість людей, що чують слово «хіміотерапія», впевнені, що таке лікування призначається тільки при онкологічних захворюваннях. Насправді це просто загальна назва лікарських препаратів, створених синтетично. Це системне лікування, яке при введенні в організм діє на всіх рівнях. Такі препарати застосовуються не тільки в онкології, а й, наприклад, у лікуванні інфекційних захворювань. Є маса антибіотиків, які вводять у вену, їх теж називають системними, і це теж хіміотерапія. Тому боятися слова «хіміотерапія» не треба: це ліки, які допомагають людям у тій чи іншій ситуації.

Є ще в онкології інше поняття — лікування, яке ми називаємо місцевим. Це вплив не на весь організм, а на окрему його частину. Наприклад, променева терапія — опромінення окремого органу або ділянки (молочної залози, хребців, голови тощо). Або хірургія, під час якої видаляють якийсь орган, частину органу або патологічний осередок. Це місцеве лікування. А до системного лікування належать хімічно створені препарати, гормони, імунотерапія, загальнозміцнювальні препарати — теж хімічної дії, тому складно дуже коротко розповісти, які зміни відбулися у цьому методі.

 

— Що лежить в основі призначення правильної хіміотерапії?

— Призначаючи лікування, лікарі LISOD діють відповідно до міжнародних протоколів і намагаються від них не відхилятися. Завдяки протоколам ми спираємося на світову статистику і застосовуємо методи з доведеною ефективністю. Якщо ми лікуємо якусь групу пацієнтів певними речовинами, ми розуміємо, які побічні ефекти можуть виникнути і який результат можемо отримати. Обов'язково враховується точний діагноз, стадія хвороби, супутні захворювання і відповідно визначається тактика. Це називається правильною терапією. Неправильна терапія — коли люди замість препаратів із доведеною ефективністю застосовують будь-які ліки, не враховуючи, підходять вони чи не підходять, апробовані вони або не апробовані. Такі підходи в принципі не вітаються, хоча вони, звичайно, існують, і я не можу сказати, що це така вже велика рідкість. Я вважаю, що в лікуванні раку все ж варто дотримуватися статистично вивірених протоколів, щоб отримати передбачуваний результат.

  Як визначається лікування для конкретного пацієнта? Чи враховується ще щось, крім рекомендацій міжнародних протоколів?

Оптимальну тактику лікування індивідуально для кожного пацієнта в LISOD визначає консиліум різних фахівців. Це дозволяє уникнути помилок і вибрати саме той варіант лікування, який буде ефективним у певній клінічній ситуації з урахуванням багатьох факторів. Доза препаратів визначається відповідно до параметрів конкретного пацієнта (зріст, вага) і переважно розраховується, виходячи з площі тіла. Лікування для двох осіб, які важать 70 кг і 120 кг, не може бути однаковим: у них різні площі тіла, як і можливості перенести цю хіміотерапію. Крім того, ми, звичайно, враховуємо вік пацієнта. Таким чином, люди в 40 і 80 років проходять лікування за одним протоколом, але з відповідними модифікаціями. Якщо є супутні захворювання, погані показники крові, порушена функція печінки або нирок, теж проводиться модифікація, що включає ще й ці дані. Тому, природно, ми враховуємо абсолютно все, щоб дати правильний протокол і отримати необхідний результат із мінімумом побічних ефектів.

 — Чи є у пацієнтів LISOD можливість отримувати препарати таргетної або імунотерапії?

— На сьогодні LISOD є лідером із застосування такого лікування в Україні. Таргетна й імунотерапія — це та ж системна терапія, про яку я вже говорила раніше. Просто вона більш наближена до конкретного захворювання. Уже відомо, що в кожної пухлини є специфічні «мішені», цілі, і таргетні препарати впливають конкретно на них, а не на всі клітини організму. Таким чином ці ліки зупиняють збільшення кількості ракових клітин, блокують формування нових кровоносних судин, викликають загибель клітин пухлини.

А імунотерапія — дуже широкий напрямок в онкології зокрема і в медицині загалом, і застосовується при лікуванні багатьох захворювань, у тому числі неонкологічних. Це ліки, спрямовані на стимуляцію власної імунної системи людини. Адже якщо ми з цією системою у гармонії, то це найкращий захист від усіх захворювань, у тому числі від пухлин. Якщо імунна система налаштована і функціонує правильно, то може вчасно розпізнати виникнення і зростання найменшої ракової пухлини і знищити її. За цією системою і таким лікуванням — майбутнє. Сьогодні ми до кінця не знаємо всіх можливостей імунної системи, і головні відкриття ще попереду. Можна сказати, що ми перебуваємо на ранньому етапі розвитку подібних препаратів і пізнання свого власного імунного механізму захисту.

 — Чи завжди пацієнти з онкологічними захворюваннями потребують призначення хіміотерапії?

Ні, хіміотерапія потрібна далеко не завжди. Є безліч пацієнтів, яким не призначають цей метод лікування. Як правило, це стосується пухлин, які знаходяться на початковій стадії або не чутливі до хіміотерапії (таких теж чимало, приміром, пухлини мозку). У таких випадках застосовуються інші ліки, наприклад, променева терапія. Гормонозалежні пухлини (часто такі зустрічаються при раку молочної залози) добре піддаються лікуванню гормонами, і хіміотерапія не проводиться. Тому не всім і не завжди ми рекомендуємо хіміотерапію.

 — Пацієнтів найчастіше лякають можливі побічні ефекти хіміотерапії. Як справлятися з поганим самопочуттям?

До початку лікування ми завжди детально розповідаємо про все, чого можна очікувати від ліків. Коли пацієнт виписується із відділення, то обов'язково отримує із собою додаток до виписки — 2-3 листка, на яких докладно розписано, що і як потрібно робити, якщо виникають якісь побічні ефекти. Звичайно, якщо пацієнт починає страждати від них, у нього виникає стрес і навіть паніка, і він забуває про отримані рекомендації. Хочу зазначити, що всі побічні ефекти ліків добре вивчені і давно відомі, відпрацьовані алгоритми їх лікування. Коли пацієнт погано себе почуває, то він може, по-перше, прочитати наші рекомендації, по-друге, може звернутися до чергового лікаря і проконсультуватися. Йому завжди готові відповісти і ніколи не відмовлять.

 — Чи потрібно пацієнтам, які приймають хіміотерапію, в чомусь обмежувати себе? Мова про харчування, спосіб життя, подорожі...

— Кожному пацієнту ми завжди перераховуємо, що йому можна, а чого не можна. Все індивідуально і залежить від діагнозу і вже проведеного лікування. У нас в лікарні є дієтологи, які дають рекомендації щодо харчування для кожного пацієнта. Якщо людина звикла їсти смажене, гостре, солоне, то ми найчастіше радимо перейти на більш помірне і щадне харчування, яке не створюватиме додаткового навантаження шлунку, нирок. Якщо людина перенесла операцію на шлунку і після цього отримує хіміотерапію, звичайно, їй доводиться змінити і харчування, і спосіб життя. А ось зайва вага у пацієнтки з раком молочної залози є додатковим фактором ризику. І ми налаштовуємо жінок на те, що після лікування вони не просто повинні добре і красиво виглядати, їм це життєво необхідно. Зайва вага посприяла виникненню однієї пухлини і може призвести до іншої. Тож якщо на цьому етапі життя жінка може зібратися з силами і скинути зайву вагу, бажано це зробити.

Також варто позбутися шкідливих звичок — кинути курити, наприклад. Алкоголь, куріння, наркотики не сприяють поліпшенню здоров'я. А ще вони заважають ефективному лікуванню, впливаючи на роботу окремих органів (страждають легені, нирки, печінка тощо). Препарати хіміотерапії доволі токсичні самі по собі, але до цього ми ще додаємо нікотин, смоли, алкоголь і т. д. Це може створювати непотрібні взаємодії між речовинами і не дозволяє досягти необхідного результату в лікуванні.

Що стосується способу життя, то ми просимо, щоб пацієнт, по можливості, багато ходив, займався фізичними вправами, а якщо він раніше цього не робив, то дуже потрібно почати.

Подорожі — це завжди добре. Якщо людина може поїхати кудись за станом здоров'я і за фінансовими можливостями, це тільки вітається. Все, що відволікає пацієнта від його стану і лікування, — на користь. Депресія і зацикленість на хворобі ні до чого хорошого не приводить. Тому ми говоримо — так, треба їхати, відпочивати, подорожувати, розважатися. Звичайно, варто порадитися з лікарем, чи зможете ви це зробити, аналізи крові перевірити. І якщо все в порядку, то чому ні? Це тільки вітається.

Інші новини