Скільки часу триває гастроскопія?

Більшість пацієнтів, що записуються на ендоскопічне дослідження, переконані: для виконання обстеження достатньо п’яти хвилин. Тож нащо погоджуватися на наркоз, якщо можна просто трохи потерпіти? У наших лікарів з цього приводу інша думка: діагностика має бути комфортною для пацієнта і не викликати неприємних відчуттів. Саме в таких умовах фахівець зможе спокійно оглянути слизову оболонку, не пропустивши жодної підозрілої ділянки. Замість наркозу при ендоскопії в LISOD використовується «мала анестезія»: пацієнт під час процедури спить, пробудження легке, немає побічних ефектів.

Про те, скільки має тривати діагностика, розповідає хірург, ендоскопіст, завідувач відділенням діагностичної та інтервенційної ендоскопії LISOD Вадим Корпяк.

«Лікарю, що ви так довго там роздивляєтесь? Може, досить?» — очима питає пацієнт, який проходить гастроскопію без седації. І це лише безслівний початок діалогу, який після дослідження обов'язково продовжиться з речення: «Мене оглядали вже разів 5/7/10, і завжди 2—3 хвилини на все».

Більшість пацієнтів переконані, що це і є гастроскопія. На жаль, це не так.

Поділюсь таємницею, що у кожному відділенні чи кабінеті є своя медична термінологія. Навіть, я б сказав, не термінологія, а жаргонізми. Так от, у нас у відділенні є поняття «цікавий» або «важкий» шлунок. 
Є велика група пацієнтів із давнім атрофічним гастритом та поширеною кишковою метаплазією. І те, й інше — передракові стани, які потребують якісного детального спостереження. Легко сказати, та нелегко зробити. Вся слизова складається з чергування химерної форми плям різного розміру. Кожних 5—10 мм структура поверхні повністю змінюється. Слизова настільки пістрява та неоднорідна, що здалеку вирізнити якісь окремі підозрілі ділянки просто неможливо. А саме це — ключ до виявлення ранніх стадій раку, чи облігатного (обов’язкового) передраку — дисплазії. Отже, залишається одне — сантиметр за сантиметром обстежувати весь шлунок у надії не загубитись у ньому остаточно і не пропустити те, що за рік—два може перетворитись у невиліковну злоякісну пухлину. 
Навіть після завершення дослідження, на яке може піти інколи до 20—25 хвилин, залишаються сумніви: 
«А чи все я оглянув?»«А чи не замало взято біопсій?»«А чи не треба було взяти біопсію ще ось там і ось там?» 
Коли працюєш на якісному обладнанні, розумієш, що таких пацієнтів дуже багато, але, на жаль, не скрізь є якісне обладнання. І тому більшість ендоскопістів із легкістю і швидко виконують огляди таким хворим, бо просто НЕ БАЧАТЬ цих змін. І їхні пацієнти впевнені що тих 2—3 хвилин було достатньо. Насправді, щоб переконатися у якості дослідження в таких кабінетах, достатньо запитати лікаря про обладнання, і можна робити висновок про те, чи потрібна вам така гастроскопія. А можна просто постояти під кабінетом і подивитись на швидкість прийому пацієнтів. 
(Колеги, нікого не хочу образити, але навряд чи ви будете сперечатись. Та й вини лікаря у тому немає. Це все питання забезпеченості тої чи іншої лікарні). 
Тому для якісного обстеження люди іноді долають сотні, а інколи і тисячі кілометрів, як пацієнт з наведеного мною випадку. 
Він щороку приїздить з-за кордону для проходження гастро- та колоноскопії. Колоноскопію його сьогодні не розглядаю. А от шлунок у нього, дійсно таки, 
«важкий»
Саме тому і огляд виконується щорічно. 
Ще минулого року, окрім атрофії і кишкової метаплазії, нічого виявлено не було. А вже цьогоріч виявлено поліпоподібне утворення розміром 6 мм, яке було описане як неоплазія типу 0-ІІа, видалене шляхом ендоскопічної резекції слизової (EMR), і після гістологічного дослідження виявилось тубулярною аденомою з дисплазією легкого ступеню (LGIEN). 
Чи є шанси знайти таке вогнище при огляді за 2 хвилини? Сумнівно. Мало того, стандартна фіброгастроскопія без біопсії (як це найчастіше робиться), швидше за все, навіть не рекомендувала б щорічний огляд. Адже попереднього разу жодних поліпів чи виразок виявлено не було. А що було б з цього поліпа за 2-3-4 роки? Здогадуєтесь? 
Власне, тому такі шлунки справді 
«важкі» лише для тих, хто бачить, чому вони «важкі». У таких ситуаціях огляди не можуть тривати 3 хвилини, не можуть закінчуватись без біопсії і не можуть лишатись без подальшого нагляду. 
Тому фраза 
«так довго мене ще ніхто не оглядав» у нас сприймається як комплімент. І навіть якщо пацієнт надає їй негативного відтінку, ми знаємо, що виконали свою роботу краще за всіх попередників і виконали її недаремно.

 

Записатися на обстеження можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+38-044-277-8-277 — щоденно  з 8.00 до 20.00.

Інші новини