Рак легень - діагностика і перспективи

Рак легень - одне з найпоширеніших онкозахворювань в усьому світі. Ним  часто лякають курців і людей, які ухиляються від регулярної флюорографії. При цьому мало хто  знає про методи обстеження , які дозволяють виявити цей діагноз на ранній стадії і що може запропонувати сучасна медицина як зброю  в боротьбі з пухлиною. Про це наша розмова з клінічним онкологом LISOD Максимом Єрмаковим.

- Максим Сергійович, що провокує розвиток раку легень? Хворіють люди, які не палять?

 

- Ця хвороба досить підступна, адже на ранніх стадіях такий вид раку найчастіше протікає безсимптомно, але саме на початкових стадіях лікування є найбільш ефективним. Рак легень- гетерогенне захворювання, тобто воно провокується не одним, а цілою низкою чинників. Причина появи пухлини - мутації, тобто пошкодження ДНК-клітин, через яких починається неконтрольований і невпинний  їх розподіл і поширення по організму. Це, власне, і сприяє розвитку хвороби.

Тому говорити, що паління є головним чинником виникнення раку легенів не варто. Звичайно, люди, які схильні до цієї згубної звички, - перші в зоні ризику. І в переважній більшості вони хворіють  на дрібноклітинний рак. Але ця хвороба може бути діагностована й у тих, хто ніколи в житті не тримав в руках цигарку.

 

- Які симптоми захворювання?

 

- В першу чергу, це кашель, постійний, неприборканий. Існують, звичайно, і такі поняття як кашель і бронхіт курця. Але якщо кашель частий і особливо, якщо ви помітили прожилки крові у мокротинні, - це перший сигнал до того, щоб негайно пройти обстеження.

Важливо також звернути увагу на хворобливі відчуття в грудній клітці: при видиху, вдиху, кашлі, а також в стані спокою. Також це може бути біль у плечі, схожий на ревматизм.

 

Більшість із цих симптомів можуть виникати через інші захворювання, таких, наприклад, як остеохондроз, міжреберна невралгія та інше. Однак якщо ви помітили один або декілька з них, зверніться до лікаря. Якщо рак діагностують на ранній стадії, лікування буде більш ефективним, а шанси одужати зростуть.

 

- Як діагностують хворобу? Чи допомагає вчасно виявити її флюорографія?

- Діагностика раку легень є складним і багатогранним процесом, від якого багато в чому залежить ефективність лікування. Флюорографія, рентген - це низькоспецифічні методи дослідження  виявлення раку легень. Як правило, з їх допомогою можна  визначити вже запущену, поширену форму хвороби. Єдиним діагностичним методом, використання якого дозволяє знизити смертність від цієї хвороби , є низькодозова комп'ютерна томографія легень. Це сучасний метод, що володіє високою чутливістю і специфічністю. Він дозволяє виявити в легенях  вогнища (в тому числі і дуже маленькі), які практично неможливо виявити за допомогою інших досліджень.

Скринінг  раку легень  за допомогою низькодозової комп'ютерної томографії в першу чергу рекомендований «важким» курцям - людям після 45 років з історією куріння протягом 10 років не менше пачки цигарок  на добу. До групи ризику також входять люди старші 55 років, пацієнти, з хронічними захворюваннями легень, бронхів, трахеї; з раком легень в анамнезі.

 

- Які методи лікування застосовуються в LISOD? В яких випадках у пацієнта є шанси на одужання?

- Все залежить від стадії захворювання і від гістологічного типу раку. Підкреслю важливість біопсії. Вона дає можливість зрозуміти, з яким видом раку ми маємо справу і знайти найбільш оптимальний спосіб його лікування. Наприклад, дрібноклітинна пухлина - один з підтипів раку легень - не вимагає операції навіть на ранніх стадіях. У такому випадку застосовується хіміо- і / або променева терапія. Інші види пухлин легень на ранніх стадіях оперуються з подальшим застосуванням хіміо- променевої терапії. Стадії ж метастатичні, поширені або великі неоперабельні (в яких немає віддалених метастазів в іншу легеню або інші органи) лікуються за допомогою хіміотерапії, променевої терапії. І окреме місце в сучасній онкології займають безумовно специфічні сучасні методи лікування – таргетна   й імунотерапія. Якщо виявлена пухлина легень(НЕ дрібноклітинна), необхідно відразу ж провести генетичні дослідження. Тому що при наявності мутації в будь-якій з легень, ми можемо впливати специфічно на хворобу за допомогою таргетної терапії, тим самим покращуючи прогнози лікування. Тому якщо лікар пропонує методи лікування, про які ви ніколи не чули, не варто думати, що ви опинитеся в ролі «піддослідного». Не обов’язково йдеться  про використання якихось дивовижних ліків або недавно винайдених пристроїв. Можливо, це відносно нові, але вже перевірені світовою медициною методи. Якщо ж говорити про шанси на одужання, то вони досить високі у пацієнтів sз 1-2 стадією раку легtym. Але навіть при пізній діагностиці шанси на одужання є, головне - пройти повноцінне обстеження та ефективний курс лікування.

 

Інші новини