РЕВОЛЮЦІЯ У ЛІКУВАННІ РАКУ ВЖЕ СЬОГОДНІ. НОБЕЛІВСЬКИЙ ЛАУРЕАТ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Сьогодні на наших очах відбувається справжня революція в медицині! Із вироку рак перетворюється на діагноз, який можна вилікувати. І щоб поділитися з українськими колегами важливими знаннями, здатними змінити майбутнє онкології України, до Києва прибув ізраїльський біохімік, лауреат Нобелівської премії, професор Аарон Чехановер.

Лекцію відомого вченого організувала Лікарня ізраїльської онкології LISOD. І професор Чехановер за кілька годин до заходу відвідав лікарню, щоб зустрітися з
лікарським складом, побачити обладнання, оцінити потужності лікувального закладу. Вчений був приємно здивований тим, що Лікарня LISOD відповідає стандартам провідних ізраїльських онкологічних центрів і пропонує кожному пацієнту якісну діагностику та лікування. «Я бачу, що професіоналізм і знання лікарів тут на дуже високому рівні, — зазначив лауреат Нобелівської премії. — А застосування принципів персоналізованої медицини — запорука ефективного лікування».

На лекцію зібралися науковці і лікарі з різних регіонів України, а також приїхали гості з-за кордону. І це не дивно, адже така подія — унікальна: не тільки почути
інформацію з перших вуст, а й отримати можливість особисто поспілкуватися з професором!

«Революція персоналізованої медицини» — не просто назва доповіді Аарона Чехановара. За цими словами стоять десятиліття кропіткої праці, досягнення,
технології, результати, а ще — надія мільйонів пацієнтів на здорове життя.

— Чому персоналізована медицина важлива? Тому що це більш точний підхід, при якому ефективність лікування набагато вища, — зазначив Аарон Чехановер. — У персоналізованій медицині застосовують делікатні інструменти, які підходять конкретному пацієнту. Безумовно, завдяки такому підходу до лікування онкологічного захворювання виникатиме набагато менше побічних дій, а сам процес буде більш ефективним.

Протягом багатьох років для лікування того чи іншого онкологічного діагнозу застосовувався певний план лікування. Більшості пацієнтів довелося пройти через променеву і хіміотерапію, хірургічну операцію, багатьом призначалися гормональні  vпрепарати. Але зараз можна і потрібно діяти інакше.

— Кожна пухлина унікальна, — акцентує увагу Нобелівський лауреат. — Щоб отримати хороший результат, потрібно визначити молекулярний профіль
новоутворення. Перший крок — це завжди виконання біопсії, потім — ретельне вивчення пухлини на молекулярному рівні, і тільки після цього — призначення лікування.

Чому виникла необхідність змінювати чинні підходи до лікування? Це вимога часу. Розвиток науки і медицини дозволив вченим знайти відповіді на безліч питань.

Наприклад, тепер зрозуміло, чому при одному і тому ж діагнозі один пацієнт успішно одужує після проведеного лікування, а в другого виникає рецидив захворювання.

— Серед 8 мільярдів населення планети неможливо знайти двох абсолютно однакових людей, — зазначив професор Чехановер. — Навіть близнюки
розвиваються по-різному, вони відрізняються за генетичною структурою. І якщо ми візьмемо одне і те ж захворювання, наприклад, рак грудей, то в різних організмах воно буде протікати інакше, навіть якщо викликане однією мутацією. І знадобився певний час, поки вчені зрозуміли, що кожен випадок раку є хворобою конкретної людини. І лікувати його потрібно з урахуванням індивідуальних особливостей.

Персоналізована медицина спрямована на допомогу конкретній людині, вона точніша і має здатність передбачати ефект лікування і ймовірність виникнення побічних дій. Але найголовніше — пацієнт стає активним учасником процесу лікування і бере на себе частину відповідальності за прийняття рішень. Пройшли ті часи, коли лікар казав: «Вірте мені і не задавайте питань».

Відкриваючи захід, президент LISOD Майкл Амзель зазначив, що з 2009 року Лікарня ізраїльської онкології місію бачить в тому, щоб допомогти людям перемогти рак. І сьогодні тут вже успішно застосовується персоналізований підхід, при якому для кожного конкретного випадку захворювання індивідуально визначається оптимальний план лікування. Такий підхід показує відмінні результати.

— Але для нас не менш важливо — поширити досвід і знання кращих фахівців планети в медичне співтовариство України, — підкреслив Майкл Амзель. — Ми робимо це за допомогою майстер-класів, конференцій, на які запрошуємо експертів, що глибоко залучені в інновації в онкології. І віримо, що можемо змінити на краще майбутнє української медицини.

Будемо сподіватися, що лекція професора Чехановера в Україні буде тим стартовим майданчиком, з якого почнеться серйозна еволюція в допомозі пацієнтам. Адже коли є бажання позитивних змін, з`являються й можливості. Рак — серйозне захворювання, і для перемоги над ним потрібні знання багатьох фахівців, сучасні технології та препарати, налаштування на перемогу всієї команди лікарів разом із пацієнтом. Закінчується ера, коли однакову патологію у різних пацієнтів лікували одним препаратом. Прийшов час революції і точної медицини. І позитивні результати можна отримати тільки тоді, коли жоден нюанс хвороби не залишився без уваги.

 




РЕВОЛЮЦІЯ У ЛІКУВАННІ РАКУ ВЖЕ СЬОГОДНІ. НОБЕЛІВСЬКИЙ ЛАУРЕАТ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ,фотогалерея (8 фото)

Інші новини