В майбутнє ядерної медицини — з оптимізмом!

Чим більше лікарі знають, тим більше вони можуть! І лекція, яку прочитала в LISOD керівник відділення ядерної медицини в центрі ім. Сураскі (Іхілов) професор Ейнат Евен-Сапір — підтвердження цього. Вчені шукають методи для підвищення ефективності лікування, а лікарі — знаходять способи для їх застосування на практиці.

Але сьогодні мова не про це. Скориставшись можливістю поспілкуватися з професором Сапір, ми попросили її відповісти на кілька запитань.

— Це вже не перший Ваш візит в LISOD. Поділіться, будь ласка, враженнями про нашу лікарню.

— Я думаю, що LISOD — це діамант в українській охороні здоров'я, який пропонує своїм пацієнтам такі сучасні рішення в медицині, як і провідні онкологічні центри світу.

 

— LISOD — одна з небагатьох лікарень в Україні, де проводять діагностику за допомогою ПЕТ-КТ. Як Ви вважаєте, чи можна сьогодні ефективно лікувати рак без цього дослідження?

— ПЕТ-КТ — це золотий стандарт діагностики багатьох видів раку. І в Ізраїлі цей метод давно застосовується і є багато прикладів і доказів його ефективності. І доступ до точної діагностики ПЕТ-КТ — це обов'язкова умова для отримання хорошого результату в лікуванні раку.

 

— Пацієнтів часто турбує безпека дослідження ПЕТ-КТ...

— Я впевнена в тому, що фахівці з ядерної медицини, які проводять ПЕТ-КТ-дослідження, дуже добре обізнані, як захистити пацієнта і як дати радіаційне навантаження в такій кількості, яка необхідна, і тільки тоді, коли це необхідно. При такому підході діагностика абсолютно безпечна.

 

— Чи очікуєте Ви, що в найближчі роки у ядерної медицини з'являться ще більш вражаючі можливості, ніж зараз?

— Звичайно! Ми перебуваємо в постійному пошуку нових радіофармпрепаратів, нових трейсерів (індикаторів) не тільки для пухлин, але і для інших патологічних процесів в організмі. І вже зараз при використанні менших доз нових радіоміток ми можемо побачити більш дрібні вогнища ураження, чіткіше їх візуалізувати. Можу сказати, що ми з оптимізмом дивимося в майбутнє!

 

— Дуже дякуємо!

Інші новини