Неможливе - можливо!

Постукавши в двері палати, я почула бадьорий чоловічий голос. Це мене трохи здивувало, адже я прийшла до пацієнта, якого тільки вчора перевели з палати інтенсивної терапії після дуже складної операціі. Його діагноз складався з декількох речень, які людині без медичної освіти важко прочитати, не те що вимовити, або зрозуміти ... Такою ж складною була і хвороба молодого чоловіка з Прибалтики, пацієнта Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

- Так розпорядилася доля, що у мене, хірурга-онколога з багаторічним стажем, було виявлено дуже рідкісну хворобу, - згадує Валдіс. - Точного діагнозу спочатку мені не могли встановити. Коли я дізнався про це, звичайно, як і будь-яку людину, на кілька хвилин мене охопило відчуття шоку, страху і безпорадності ... Але вже через деякий час я прийшов в себе - і точно розумів, що відчай - не найкращий помічник у цій справі і треба діяти!

Після певного лікування з'явилася необхідність у проведенні біопсії з можливою лімфодисекцією (видалення певної кількості лімфовузлів за онкологічними стандартами).

-У мене досить рідкісне захворювання, при якому зачеревне утворення  перебуває в небезпечній і важко доступній області тіла, і додатково вкрай ускладнюється  задіафрагмальною зоною, що ще рідше зустрічається, - розповідає пацієнт. - І коли зайшла мова про проведення операції, зробити це, як хотів я, - лапароскопічним методом - виявилося з «області фантастики».

Валдіс пройшов консультацію у Великобританії, Швеції та Прибалтійських країнах, але ніде не йшлося про щадну  малоінвазивну операцію, адже утворення розташовувалося в небезпечних місцях, пов'язаних із життєво важливими судинами. Він також зробив офіційний запит до Швеції, де подібні операції виконують близько 35-ти  на рік і тільки в двох Університетських центрах. Але і там йому не змогли допомогти. Валдіс також звертався за консультацією в Кембрідж, адже знав про те, що кембріджський стартап представив робота, який здатний проводити операції з мінімальною інвазивної хірургією. На жаль, представники роботизованої хірургії, як і попередні фахівці, відмовили в мініінвазивній операції, аргументуючи тим, що утворення занадто близько розміщене до судин, а також задіафрагмальною локалізацією між середостіння і животом (куди дуже важко «дістатися»), тому можлива тільки лапаротомія ( розрізання живота) плюс торакотомія (розтин грудної клітини).

Валдіс, будучи сам лапароскопічним хірургом, розумів, до чого призводить така операція, тому вірив, що знайдеться той фахівець-чарівник, який все ж зуміє виконати цю мега-складну операцію малоінвазивним методом. І він звернувся за допомогою до ... YouTube і Google.

- Маючи медичний досвід, я переглядав наукову інтернет-літературу, - згадує пацієнт. - Але коли на двох серйозних європейських веб-порталах із лапароскопічної хірургії для лікарів професіоналів я практично не знайшов ніякого відео-матеріалу з приводу такого роду операцій, моя надія почала згасати ... Там було всього два схематичних матеріали і один неякісний запис операції, яка не дуже «надихала». І ось, коли я майже зневірився, доля піднесла мені справжній подарунок: ютуб-канал українського лікаря Сергія Байдо. Я був шокований кількістю матеріалу, виставленою на ньому, - для мене це був єдиний, головний об'єктивний критерій, за яким я міг оцінювати роботу хірурга!

Перш ніж зв'язатися з Сергієм Вікторовичем, Валдіс навів довідки про лікаря і Лікарню LISOD. Виявилося, що у них є спільні знайомі, які дали дуже позитивні рекомендації, посилаючись на професіоналізм доктора Байдо та клініки, де він працює. Перше знайомство з хірургом відбулося по скайпу.

- Зізнаюся чесно, спілкуючись із Сергієм Вікторовичем, я задавав каверзні клінічні питання, які, певною мірою, могли зачепити гідність будь-якого хірурга. Але він з повагою поставився до них і на кожне відповів саме так, як мені і хотілося почути, - ділиться пацієнт. - В міру своєї професії, я дуже часто зустрічаюся з колегами «по цеху» і на наукових заходах, і з обміну досвідом, тому хочу зауважити, що найчастіше хірурги володіють вузькопрофільними знаннями, виконуючи все стандартно, без «кроку вліво - вправо». А ось Сергій Байдо після консультації по скайпу здався мені якраз тим лікарем, який здатний впоратися з нестандартними ситуаціями. Я побачив в ньому всебічно розвиненого фахівця: досвідченого онкохірурга, онкоуролога, онкогінеколога, що зараз  у «західному світі» вкрай рідко зустрічається! У моєму випадку це було просто необхідно! По скайпу я досить швидко отримав консультацію Сергія Вікторовича з приводу свого захворювання і можливості хірургічної маніпуляції малоінвазивним доступом, який я так довго і безуспішно шукав.

...А згодом був переліт в Україну, візит в LISOD і довгоочікуване знайомство з Сергієм Вікторовичем.

- На диво, потрапити в LISOD вдалося дуже швидко, в Швейцарії, наприклад, я іще не дочекався своєї черги на операцію, хоча звернувся туди кілька місяців тому. Як і очікувалося, я побачив впевненого у своїх силах, висококваліфікованого хірурга, що додало і мені впевненості в тому, що зможу впоратися зі своєю недугою! - резюмує Валдіс. - Все пройшло благополучно. Мені була виконана одна з найскладніших на сьогоднішній день операцій мініінвазивним методом. У всьому світі такі операції роблять в одиничних центрах. Але ніде, куди я звертався, повторюю ніде мені не змогли запропонувати її. Я дуже задоволений результатами, адже знаю, що це зіграє величезну роль у моєму діагнозі і лікуванні. Мініінвазивна операція дає хороші функціональні результати, забезпечує швидке відновлення і зменшення болю, знижується ризик виникнення ускладнень - все це теж дуже важливо.

З Валдісом ми зустрілися після операції в п'ятницю, а в суботу він вже відлітав до рідної країни.

Так влаштовані всі люди: звістка про важку хворобу завжди викликає паніку - здається, що розмірене, звичне життя закінчується саме в ту хвилину, коли людина почула свій діагноз. Але хвороба не повинна ставити на коліна, потрібно використовувати будь-яку можливість - і жити далі!Саме жити - не доживати,  не існувати, а жити! Жити повноцінно і, як наш пацієнт, шукати вихід із ситуації! Це наймудріше, що можна зробити і єдино вірне! І що б не говорили оточуючі, які б невтішні прогнози не ставили різні лікарі, запам'ятайте: абсолютно безнадійних ситуацій не буває! Головне - потрапити в руки досвідченого фахівця! І вірити! Вірити в себе і в нього!

Інші новини