Фокус на пацієнта: персоналізований підхід у лікуванні раку

Ми всі — особливі, і кожен людський організм — унікальний. Одні і ті ж методи лікування не можуть допомагати всім. Тому все більш популярною стає персоналізована медицина — сучасний спосіб профілактики, діагностики та лікування захворювань, при якому враховуються індивідуальні особливості пацієнта.

Такий підхід в лікуванні пацієнтів з онкологічним діагнозом дозволяє визначити, які методи в певній клінічній ситуації принесуть найкращий результат. Наприклад, таким чином можна підібрати найбільш ефективний протипухлинний препарат, точно розрахувати його дозування і уникнути серйозних побічних ефектів для організму пацієнта.

Лікарі LISOD впевнені, що лікування онкологічних захворювань неможливе без орієнтації на пацієнта. Але при цьому такий підхід повинен бути мультидисциплінарним, тобто кожен вузькоспеціалізований лікар повинен працювати в команді з іншими фахівцями. Рак — це не просто пухлина. Це комплексна проблема, яка потребує різнобічних і кваліфікованих методів її розв'язання.

Поділитися цим досвідом на конференції «Персоналізований підхід у багатопрофільній клініці. З майстер-класом з ICG-флуоресцентної хірургії» у м. Санкт-Петербург був запрошений заступник головного лікаря з хірургічної роботи, онколог, хірург LISOD Сергій Байдо.

«На конференції були розглянуті питання персоналізації в різних областях хірургії, онкології і гастроентерології, — розповів Сергій Вікторович. — Відомо, що в хірургії персоналізований підхід ґрунтується на ретельному аналізі індивідуальних анатомічних особливостей. Але сучасні хірургічні технології, зокрема представлені на заході ICG-навігаційні втручання, дозволяють вивести хірургічний метод на принципово новий рівень».

Сергій Байдо був присутній на конференції як один із кураторів сесії «Персоналізований підхід в онкології», а також виступив із доповіддю «Нестандартні хірургічні рішення в рамках стандартизованих протоколів лікування».

 «Це була дуже плідна, насичена, жива і інформативна зустріч колег! Такі конференції є стимулом для вдосконалення професійних навичок, допомагають розвитку комунікацій з колегами, впровадженню кращого досвіду в щоденній роботі, — поділився враженнями Сергій Вікторович. — А ще, особисто для мене, це був захід з нотками «ностальжи» — адже саме в цих стінах я колись проходив клінічну ординатуру!»

Інші новини