Ноу-хау в хірургії. Унікальні операції — досягнення і гордість LISOD

У наші дні ендоскопічні й лапароскопічні технології стали невід'ємною частиною діагностичних і лікувальних заходів у онкологічних пацієнтів. Це пояснюється високою інформативністю, точністю і малотравматичністю таких методів.

Межі застосування ендоскопічних, лапароскопічних втручань все більше розширюються, але при цьому багато моментів все ще залишаються предметом суперечок і дискусій. Не всі лікарі володіють достатнім досвідом і знаннями, щоб проводити серйозні й об'ємні операції без розрізів і скальпелів.

 

Але є і такі лікарі, що ведуть за собою науку, ставлять перед собою мету, досягають її і відкрито діляться своїми напрацюваннями. Ми пишаємося тим, що в Лікарні ізраїльської онкології LISOD працює такий професіонал — Сергій Байдо, заступник головного лікаря з хірургічної роботи. Це онколог і хірург, для якого, напевно, немає нічого неможливого, адже всі операції на органах черевної порожнини в лікарні проводяться лапароскопічно. Багато втручань, які у нас проводяться рутинно, у більшості лікувальних установ України вважаються надскладними, не кожен лікар візьметься за їх виконання. Але є й такі операції, які, крім Сергія Вікторовича і його команди, не виконує більше ніхто і ніде в світі.

 

Серед таких унікальних операцій, які проводять тільки в Лікарні LISOD, — лапароскопічні циторедуктивні операції. Це втручання, які проводяться при лікуванні раку яєчників. Складність проведення таких операцій на просунутих стадіях полягає в тому, що часто бувають вражені прилеглі органи, і для їх резекції знань одного лікаря, як правило, недостатньо. Гінекологи не завжди володіють операціями на кишечнику, сечовому міхурі, печінці, очеревині, тому не можуть провести операції великого обсягу. У великих хірургічних центрах за кордоном такі операції проводяться у відкритому доступі із залученням цілої команди фахівців — гінекологів, урологів, колоректальних хірургів тощо.

 

«Операція і хіміотерапія після неї збільшує число видужуючих пацієнтів більш ніж удвічі, — розповідає Сергій Байдо. — Вважається, що лапароскопічно такі об'ємні і складні операції виконати неможливо. І наскільки я знаю, у світі немає фахівців, які могли б провести подібну операцію лапароскопічно. Але команда Лікарні LISOD доводить зворотне. З 2011 року наш досвід — це понад півтори сотні операцій з видалення раку яєчників, із них приблизно 10-15% — це суперпросунуті стадії, при яких пацієнтки вважаються неоперабельними навіть у відкритому варіанті. Всі ці операції проведені нами лапароскопічно. Тому ми впевнені, що наш досвід в лапароскопічному лікуванні просунутих стадій раку яєчників — унікальний».

 

Циторедуктивні операції підвищують шанси пацієнток на п'ятирічне виживання. Якщо операція проводиться лапароскопічно, це дає можливість лікарям призначити хіміотерапію в короткий термін після хірургії, адже малотравматичне втручання не вимагає тривалої реабілітації. Це ще більше збільшує ймовірність одужати. Проблема полягає в тому, що циторедуктивні операції за допомогою лапароскопії виконує лише кілька лікарів у світі, а в більшості випадків вони проводяться за допомогою відкритої хірургії. І поки загоюються післяопераційні шви, відкладається хіміотерапія, і з кожним днем шанси вилікувати рак зменшуються...

 

Сьогодні у українок є унікальна можливість вилікувати рак яєчників навіть не на першій стадії. Сергій Байдо і його команда виконують подібні операції лапароскопічним методом і вже накопичили достатньо досвіду і знань, щоб ділитися ними з колегами. Проведення майстер-класів та виступи з доповідями — це друга частина насиченого професійного життя Сергія Байдо. На цьому тижні Сергій Вікторович відвідав П'яту науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Відеоендоскопічні технології в онкогінекології», яка відбулася в Москві і зібрала представників різних країн (Україна, Росія, Бельгія, Вірменія, Казахстан тощо). Сергій Вікторович виступив перед колегами з декількома доповідями, у тому числі й щодо проведення циторедуктивних лапароскопічних операцій.

 

Такі заходи і участь в них лікарів з усього світу дають можливість знайти нові підходи і розв’язати найважливіші питання, які стоять перед медичною спільнотою. Без сумнівів, глобалізація знань і обмін досвідом у цій сфері на міжнародному рівні дуже важливі, адже це реальні кроки цілого світу до перемоги над найбільш серйозними захворюваннями, що існують на сьогоднішній день.

Інші новини