ASCO 2018: нові приводи для оптимізму

На початку червня в Чикаго (штат Іллінойс, США) відбулася один з наймасштабніших подій у світовій онкології — щорічний конгрес ASCO 2018 (ASCO Annual Meeting 2018).

ASCO — Американське товариство клінічної онкології — було засноване 1964 року невеликою групою лікарів, які відчули необхідність створення товариства, присвяченого питанням клінічної онкології. На сьогодні ASCO — провідна організація такого роду в світі, що об'єднує майже 45 000 спеціалістів-онкологів, піклуються про людей з онкологічними захворюваннями. ASCO працює над тим, щоб перемогти рак за допомогою наукових досліджень, освіти, профілактики і надання якісної медичної допомоги пацієнтам і створити світ, у якому рак можливо попередити або повністю вилікувати.

Тема цьогорічної конференції — «Відкриття відкриттів: розширення досягнень високоточної медицини». Захід відвідали понад 40 000 осіб з усього світу, було представлено понад 6000 доповідей, велися дискусії, обговорювалися сучасні і новітні методи лікування, а також найважливіші відкриття в цій сфері.

Точна медицина вже має численні успіхи в лікуванні раку, але ця область досліджень продовжує розвиватися і ще багато чого належить вивчити. Також постійно ведеться робота щодо розширення доступу до ефективного лікування для всіх пацієнтів.

З усіх представлених наукових робіт, представлених на ASCO-2018, оргкомітет заходу вибрав п'ять найкращих. Результати цих досліджень, на думку експертів, у перспективі можуть вплинути на перегляд деяких стандартів лікування.

Зокрема, мова йде про дослідження, які показують, що при недрібноклітинному раку легенів імунотерапія може бути більш ефективною, ніж хіміотерапія. Експерт ASCO Джон Хейм, доктор медичних наук, доктор філософії, високо оцінив отримані результати: «Епоха, коли хіміотерапія була єдиним варіантом для пацієнтів з недрібноклітинним раком легень, добігає кінця. Імунотерапія для переважної більшості пацієнтів з недрібноклітинним раком легенів повинна стати терапією першої лінії. Це справді важливий прогрес для таких пацієнтів».

Також під час щорічного конгресу пролунала цікава доповідь про проведення ад'ювантної терапії у пацієнток із раком молочної залози. Крім того, з'явилися нові погляди на лікування раку нирки, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи і гематологічного раку.

Президент ASCO Брюс Джонсон у своїй промові на заході підкреслив: «Покращуючи доступ до високоякісної медичної допомоги, використовуючи значні дані про результати лікування пацієнтів у всьому світі й проводячи інноваційні клінічні випробування, я налаштований дуже оптимістично і вірю, що ці найбільш перспективні методи лікування будуть доступні більшій кількості пацієнтів».

Дуже приємно, що в такому масштабному заході, який змінює підходи до лікування багатьох онкологічних захворювань, взяли участь представники LISOD. Зокрема, на ASCO Annual Meeting 2018 побувала онкогінеколог, хірург, головний лікар Лікарні ізраїльської онкології LISOD, професор Алла Вінницька.

Інші новини