Малоінвазивні методики - майбутнє хірургії

У цьому переконалися учасники двох майстер-класів, які відбулися 4 квітня в Лікарні ізраїльської онкології LISOD. Щоб перейняти досвід, на операції до ведучого хірурга в країнах СНД і Європи, онколога Сергію Байдо завітали  лікарі з Житомира, Харкова та Мінська.

Учасники відвідали відразу два майстер-класи: з лапароскопічної резекції шлунка з D2 лімфодисекцію (видалення шлунка) і з тотальної мезоректумектоміі - ТМЕ (видалення прямої кишки). Після завершення операцій лікарі  поділилися враженнями від побаченого.

 - З діяльністю Сергія Вікторовича Байдо я знайомий вже давно. Стежу за його виступами на конференціях, за публічними майстер-класами, - розповідає доцент кафедри Харківської медичної академії післядипломної освіти Михайло Селезньов. - Саме це привело мене до лапароскопічної онкології. А коли з'явилися питання, приїхав особисто за порадою і практичним досвідом до професіонала. Це вже другий майстер-клас, на якому я присутній. І вже вдруге я отримую максимальне задоволення від кількості інформації і знань, одержаних мною в LISOD. Для хірургічної практики - це безцінно!

 За словами Михайла Селезньова, дуже важливо побачити на власні очі все, що відбувається в операційній. Тому він став ініціатором відвідування майстер-класу й анестезіологом Харківської міської клінічної багатопрофільної лікарні №17 Ольгою Румянцевою.

- Для мене, як фахівця, дуже цікавою була організація роботи анестезіологів при таких складних операціях, їх комунікація з бригадою хірургів, - ділиться враженнями Ольга Румянцева. - Наша лікарня в малоінвазивної хірургії робить лише перші кроки, тому хотілося переконатися в тому, що ми рухаємося в вірному напрямку.

Як зауважила Ольга Румянцева, анестезіологів, на жаль, ще лякають такого роду операції, але, як показав сьогоднішній майстер-клас, нічого складного в цьому немає: «Залишилося тільки переконати в цьому своїх колег, поділившись із ними побаченим!»

Лікар-хірург Мінської центральної районної лікарні, кафедра невідкладної хірургії БелМАПО Антоніна Панченко дуже рада, що нарешті потрапила на майстер-клас до Сергія Байдо:

-          У Мінську я живу, вчуся і працюю три роки, і за цей час єдина українська клініка, про яку я чула на конференціях, медичних інтернет-форумах, від знайомих - це лікарня ізраїльської онкології LISOD. З величезним інтересом спостерігала за  онлайн-трансляцією операції Сергія Байдо по гастроектоміі на конференції в Мінську. А коли випала нагода відвідати Україну, насамперед записалася до нього на майстер-клас. Серед знайомих білоруських медиків дуже багато тих, хто хотів би відвідати LISOD, повчитися у такого відомого онкохірурга, як Сергій Байдо. Поки це вдалося лише мені!

 Лікар-інтерн центральної міської лікарні №2 в м. Житомир Євген Захарук розповів, що про майстер-клас дізнався на сайті лікарні LISOD:

- Мені, як хірургу, який тільки починає свою кар’єру,  дуже корисна та інформація, якою ви ділитеся на сайті лікарні і на сторінці в мережі Facebook. З радістю скористався можливістю стати учасником майстер-класу. Для мене дуже важливо все те, що я сьогодні побачив і почув: як професіонал виконує операцію, як коментує свої дії, які методи і технології застосовує. Я впевнений, що ні одна лекція не дає такого ефекту, як побачена на власні очі операція! Це дозволить мені вдосконалити свої навички та стане основою для успішної практичної діяльності.

Не приховує свого захоплення від побаченого і завідувач хірургічним відділенням центральної міської лікарні №2 в м. Житомир Віктор Помирляну:

- Без перебільшення можу сказати, що для українських хірургів Сергій Вікторович - вчитель і наставник. Такі майстер-класи дозволяють широкій лікарській аудиторії дізнатися про останні світові досягнення в оперативному лікуванні, тим самим підвищити кваліфікацію лікарів, дати їм нові знання і навички. І, що дуже важливо, безкоштовно! Для мене LISOD - не тільки сучасна медустанова з кращими фахівцями, де дають надію на одужання навіть важким пацієнтам, - це ще і лікарня, яка безоплатно ділиться своїм досвідом з іншими!

Малоінвазивні методики - майбутнє хірургії,фотогалерея (3 фото)

Інші новини