Рак, якого можна уникнути

Подобається нам чи ні, але статистика — наука точна. І дані Всесвітньої організації охорони здоров'я з раку кишечника зовсім невтішні: більше

1 млн. нових випадків на рік. Причому смертність залишається високою. А це ж один з небагатьох видів раку, якого можна уникнути — його можна просто попередити.

Що робити? Бути до себе уважнішим, лікаря відвідувати не тільки з найгострішої потреби, але і для профілактики. Контролювати стан і вчасно запобігти раку кишечника допоможе колоноскопія. «Ви повинні знати, що коли-небудь колоноскопія може врятувати вам життя», — говорить провідний клінічний онколог LISOD професор Авраам Кутен.

Що таке колоноскопія

Колоноскопія — це найточніший метод, який дозволяє  лікареві дослідити зсередини стан кишечника, його просвіт, слизову оболонку і т. д. І що дуже важливо, метод дає можливість без операції видалити поліпи для детального лабораторного аналізу, а також в ході обстеження взяти біопсію, якщо є підозрілі ділянки. Як бачите, важко переоцінити корисність цієї процедури.

Кому необхідна колоноскопія — показання до проведення

Будь-яке порушення, пов'язане з роботою кишечника, має стати приводом пройти колоноскопію, особливо якщо у вас є проблеми:

• проноси, запори, кров в калі;

• газоутворення, здуття живота;

• геморой (за ним може «ховатися» рак);

• виникла підозра, що є новоутворення;

• спостерігається стомлюваність, незрозуміле схуднення;

• ви перенесли виразковий коліт або операцію з приводу утворень в кишечнику;

• пухлини кишечника були у близьких родичів.

Важливо. 90% випадків колоректального раку виявляють у пацієнтів старше 50 років. Тому колоноскопію в профілактичних цілях потрібно проходити всім чоловікам і жінкам з 50 років. Люди, які мають поліпи або сімейну історію пухлин кишечника, повинні проходити обстеження кишечника після 40 років.

Від чого залежить результат

Якісно виконана колоноскопія — найнадійніший метод діагностики захворювань кишечника і запорука успішного лікування. Це непроста процедура, яка вимагає від лікаря спеціальних навичок, великого досвіду. Крім того, дуже важливо правильно зрозуміти і описати отримані дані.

Досвідчений фахівець, провідний лікар-ендоскопіст LISOD Вадим Корпяк пояснює: «Колоноскопія — просто рятівний метод. Адже якщо в ході обстеження виявляються поліпи, ми їх відразу видаляємо для аналізу. Само по собі видалення поліпів — найкраща профілактика раку кишечника, тому що саме ці утворення можуть перероджуватися в злоякісні ».

Не менш важливо для якості обстеження використання високоточного безпечного обладнання. Сьогодні лідером з випуску ендоскопічної апаратури є компанія OLYMPUS (Японія). У LISOD відділення ендоскопії обладнане системою EVIS EXERA III CV-190 компанії OLYMPUS. Це один з кращих в світі, рідкісних для України, відео-інформаційних центрів, що має ряд незаперечних додаткових переваг для пацієнтів.

• Спеціальна технологія оптичної візуалізації дозволяє проводити обстеження слизової оболонки без введення контрастної речовини. Таким чином, скорочується кількість маніпуляцій і зменшується час проведення процедури.

• 150-кратне збільшення дає можливість лікарю виконати ретельне обстеження і побачити стан тканини в вузько-спектральному режимі — набагато більше, ніж при звичайній хромоендоскопіі.

Вадим Корпяк: «Проведення колоноскопії із застосуванням такої апаратури відрізняється максимальним комфортом для пацієнта, точністю і надійністю отриманих результатів. Уже на етапі дослідження ми визначаємо, чи відповідають зміни судинного малюнка поліпів злоякісним або не несуть ризику переродження».

Як проходить процедура

У LISOD процедура колоноскопії абсолютно безболісна для пацієнтів. Застосовується «мала» анестезія — це короткий медикаментозний сон (пацієнт засинає і нічого не відчуває, а лікар має можливість ретельно провести дослідження). Пробудження легке, без будь-яких побічних ефектів.

Ви прокинетеся відразу ж після закінчення процедури. На відміну від загального наркозу, який використовується для хірургічних операцій, медикаментозний сон не вимагає, щоб пацієнт знаходився в палаті. Тому ви зможете поїхати додому відразу після закінчення процедури і отримання результатів обстеження. Як підготуватися до проведення колоноскопії, вас докладно проконсультують в Інформаційному центрі LISOD.

Записатися на прийом і отримати консультацію можна за телефонами: 0 (800) 500-110 або (044) 277-8-277

Інші новини