Видалення матки. Розмова без табу

Поговоримо відверто? Про те, що не надто часто обговорюється вголос. Про операцію, яку жінки сприймають як загрозу жіночності й молодості. Але чи дійсно це втручання таке страшне, яким здається?

Гістеректомія — так правильно називається операція з видалення матки. Іноді без неї просто не обійтися. Тому що від цього залежить не тільки здоров'я, але й життя.

Про показання до операції, про те, як вона проводиться, про наслідки і відчуття ми поговорили з онкогінекологом, головним лікарем Лікарні ізраїльської онкології LISOD, доктором медичних наук, професором Аллою Вінницькою.

— Алло Борисівно, давайте обговоримо тему, яка хвилює багатьох жінок. Але вони просто бояться запитувати про це лікаря...

— Мені здається, багато жінок не ставлять запитань не тому, що бояться, а тому, що впевнені: вони прекрасно на цьому розуміються. Візьмемо найбільш усталений міф: «У мене видалять матку — і я відразу постарію». Це не так. Матка — це м'язовий орган, єдине призначення якого — виношування дітей. Під час вагітності вона багаторазово збільшується в розмірах, а після пологів скорочується. І цей процес може повторюватися певну кількість разів протягом життя. Видалення цього органу і прихід старості — аж ніяк не пов'язані між собою. Погодьтеся, що ніхто не старіє від видалення, приміром, фаланги пальця. Те саме — і з маткою.

— Якщо говорити про необхідність видалити матку, при яких хворобах вона виникає? Це лише онкологічні захворювання або можуть бути і якісь доброякісні патології?

— І так, і так. Ми видаляємо матку при певних злоякісних новоутвореннях — коли йдеться про рак ендометрію, рак яєчника, саркоми матки, а також рак шийки матки (до речі, при цьому захворюванні ми можемо виконувати і органозберігаючі операції, але це тема для окремої розмови). Фактично всі основні онкогінекологічні патології передбачають видалення матки.

Крім того, є й інші патології, коли рекомендована гістеректомія. Попри те, що я сказала, що матка — м'язовий орган, насправді вона складається з двох компонентів. Перший — власне м'язовий шар. А другий — ендометрій, слизова оболонка матки, яка у жінок із менструацією під впливом гормонів яєчників протягом циклу наростає, а під час місячних відбувається відторгнення. Так ось, патологія може стосуватися і ендометрію, і м'язового шару. У жінок в менопаузі може розвинутися, наприклад, гіперплазія ендометрію. У нормі вона може бути тільки у жінок з менструацією в певну фазу циклу. А в менопаузі її бути не повинно, тому така проблема може стати причиною для видалення матки.

Ще один показ для операції — доброякісні пухлини, наприклад, фіброміома. Але її видаляють не завжди, а тільки в трьох випадках — болить, кровить, збільшується.

Я підкреслю: рішення про видалення матки приймається індивідуально в кожному конкретному випадку і обов'язково спільно — лікарем і пацієнтом. Тому що з моменту першої консультації ми — одна команда і все вирішуємо разом. Обов'язково враховуємо дуже багато показників, аж до того — який шлюб, які репродуктивні плани, чи збирається жінка ще народжувати тощо. Тобто ми обговорюємо життєві пріоритети. І на підставі цього розуміємо, потрібно проводити операцію або не потрібно.

— Іноді матку видаляють профілактично. Яким захворюванням можна запобігти таким чином?

— Ви знаєте, я завжди розповідаю своїм пацієнткам, що за кордоном є така тенденція: жінки, які виконали свою репродуктивну функцію (народили дітей), що підійшли до менопаузального віку (тобто яєчники і матка вже відпрацювали свою програму, закінчили життєвий цикл і перебувають як баласт в організмі), йдуть на профілактичну лапароскопічну гістеректомію. Жодних розрізів на животі немає. Така операція триває близько 30 хвилин, вранці зробили, а ввечері пацієнтка вже вдома. Що досягається цим? Це профілактика раку шийки матки, раку ендометрію, саркоми матки, раку яєчника і раку труби. На мою думку, воно того варте. Тобто немає органу (який і так уже не функціонує) — немає проблеми. Тому що всі ці захворювання переважно виникають не в органі, який працює, а у менопаузальних жінок старше 50-60 років. На мій погляд, профілактична гістеректомія є досить перспективною в плані запобігання онкологічним захворюванням.

— Чи завжди проводиться гістологічне дослідження видаленого матеріалу? Якщо йдеться про профілактичне видалення, чи потрібно виконувати таке дослідження?

— Потрібно. Є правило в хірургії та онкології: все, що видалено, має бути досліджено. Ми обов'язково відправляємо матеріал у лабораторію, щоб переконатися, що все добре, і бути впевненими, що ми не пропустили нічого на початковій стадії. Будь-яка дрібниця, якій не приділили належної уваги, може пізніше «вистрілити» і завдати неприємностей. Людина повинна бути готовою до всього. Вона повинна знати про себе все.

— Чи потрібна якась спеціальна підготовка до цієї операції?

— Ні, це доволі стандартна, абсолютно не складна лапароскопічна операція, яка практично не несе жодної небезпеки для організму. Звичайно, будь-яке порушення цілісності покриву шкіри, будь-які інвазивні процедури можуть призвести до якихось ускладнень. Але при грамотному підході їх рівень наближається до нуля. Тому ніякої особливої підготовки не потрібно.

Найкраща профілактика ускладнень — це кваліфікація хірурга, його вміння і досвід. Зараз такі операції відкритим способом практично не виконуються, вони залишилися в минулому столітті. Всі втручання, навіть при досить великих доброякісних і злоякісних пухлинах, ми проводимо лапароскопічно. І це тренд загальносвітовий.

Пацієнтки приїздять в лікарню або напередодні ввечері або рано-вранці в день операції — і можуть піти додому наступного дня. Все дуже просто. Це fast track surgery, тобто хірургія швидкого відновлення.

— А скільки загалом може тривати відновлення після операції? Які рекомендації для пацієнток на цей період, чого категорично не можна?

— Зазвичай протягом тижня пацієнтки повертаються до свого звичайного життя — і в плані роботи, і в плані сім'ї. Ми просимо утриматися від сексуальних контактів десь протягом місяця після операції, щоб всі тканини добре зажили. Це єдине обмеження. Звісно, я навіть не буду говорити, що ми не рекомендуємо розвантажувати вагони з вугіллям або цукром. Але в межах розумного абсолютно все допускається.

— Напевно, багато хто переконаний, що після такої операції в принципі можна ставити хрест на сексуальному житті...

— Навпаки! Воно налагоджується. Адже зникає загроза вагітності, зникає загроза кровотеч. І жінка може повністю розслабитися і відчувати тільки задоволення.

— А видалення матки приводить до настання менопаузи?

— Ні, звичайно. Ми з цього і починали розмову. Видалення матки не спричиняє настання менопаузи. До цього призводить згасання функції яєчників. Тобто коли видаляється матка, а яєчники залишаються, у жінки не настає менопауза. Вона продовжує функціонувати, як і раніше. Всі гормональні процеси залишаються без змін. Єдине, чого немає, — це місячних. А гормональний фон не змінюється.

— А якщо матка видаляється разом з яєчниками, настає хірургічна менопауза?

— Тільки в тому випадку, якщо до операції жінка була в репродуктивному періоді, тобто у неї були менструації. Якщо жінка вже була в менопаузі, то видалення матки і яєчників в принципі не може ніяк вплинути.

— Чи відрізняються відчуття у жінок, які входять в природну менопаузу від відчуттів при хірургічній менопаузі?

— Так, трохи відрізняються. До природної менопаузи жінка підходить більш плавно. Хоча тут теж можливі різні ситуації. Іноді хірургічна менопауза, тобто різке видалення органів, що виробляють гормони, проходить абсолютно спокійно. І навпаки, природна менопауза може прийти з досить вираженими побічними ефектами. У нас є можливість вносити корективи в цей процес завдяки замісній гормональній терапії.

Пацієнтки чомусь страшенно бояться словосполучення «гормональна терапія», навіть не розуміючи, про що йдеться. Дивіться, в період менструацій і активної роботи яєчників жінка була захищена своїми природними естрогенами, які виробляли яєчники. А коли настала менопауза, все це зникло. І лікарі, призначаючи замісну гормональну терапію, допомагають знову відновити захист жіночого організму. Все те, що організм раніше отримував із яєчників, він отримує з однієї таблетки. Вона містить трохи естрогену і трохи прогестерону — і дозволяє зберегти блиск в очах, відмінне волосся, тургор шкіри, гарний настрій. А ще це профілактика серцево-судинних захворювань і остеопорозу. Замісна гормональна терапія, як правило, призначається не на рік і не на два, а може, навіть на десятиліття. Насправді ми вміємо боротися з проявами менопаузи в будь-якому вигляді, в якому б вона не настала, — хірургічної або природної.

Якщо раніше в 50-60 років у жінки вже була осінь життя, це була бабуся в натуральному вигляді, вона себе відчувала відповідно, то зараз жінка в 50 — енергійна і активна, у неї ще практично половина життя попереду. Вона хоче ходити на підборах, мати ефектний вигляд. І замісна гормональна терапія багато в чому допомагає.

— Давайте розглянемо ще таку ситуацію, коли жінка з якихось особистих причин не хоче розповідати чоловікові про подробиці перенесеної операції...

— Я вважаю, що не завжди потрібно це робити. Більшість партнерів нічого не зрозуміють. Звичайно, можливі виключення: чоловік, який добре знає анатомію, може здогадатися, що під час статевого акту він торкається не шийки, а купола піхви. Але це мені здається дуже малоймовірним.

— Після гістеректомії все одно слід відвідувати гінеколога і робити ПАП-тест?

— Якщо матка видалена разом із шийкою, то ПАП-тест робити не потрібно. Він проводиться, щоб виявити передракові стани шийки матки. А якщо її немає, то навіщо брати якісь цитології?

А ось із приводу відвідування гінеколога я відповім, що це обов'язково. По-перше, ситуації бувають різні. Ми ж розглядаємо і злоякісні пухлини, і доброякісні. При злоякісних пухлинах навіть при якісно проведеній операції і найсучаснішому лікуванні існує ризик рецидиву. І саме відвідування гінеколога дозволяє в разі виникнення рецидиву помітити його вчасно. Якщо йдеться про доброякісні процеси, то тут немає таких жорстких вимог, тим більше, якщо яєчники видалені також. А ось якщо яєчники залишилися, то навпаки жінка навіть переходить в групу ризику щодо розвитку пухлин яєчника, тому що яєчники вже травмовані операцією, у них порушене кровопостачання, і жінка може, на жаль, надалі «отримати» пухлину. В такому випадку обов'язковий регулярний щорічний огляд. Якщо видалені і матка з шийкою, і обидва яєчника — допускається раз на 2-3 роки приходити на огляд і робити вагінальне УЗД, щоб переконатися, що все добре.

 

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+ 38-044-277-8-277.

Інші новини