Унікальні тактики в ендоскопічній практиці

Ендоскопічне відділення LISOD — це місце, де кожен пацієнт може отримати найсучасніше лікування. Застосовуються й унікальні методики, які мають високу ефективність і забезпечують високу якість життя.

Сьогодні поговоримо про поширену історію серед онкологічних пацієнтів — механічну жовтяницю. Це небезпечний стан, спричинений порушенням відтоку жовчі. Найчастіше виникає при раку голівки підшлункової залози, печінкових протоків, при метастазах в печінці тощо.

Серед симптомів патології — пожовтіння склер і шкіри, слизових оболонок, світлий колір випорожнень, темний колір сечі. Також може виникати сонливість, слабкість, дискомфорт у животі.

Для відновлення прохідності протоки проводиться стентування. Проте зробити це у природний спосіб (із печінки в дванадцятипалу кишку) можливо не завжди, на те є низка причин. Натомість може виконуватись антеградне стентування або зовнішнє дренування жовчних протоків (черезшкірна черезпечінкова холангіостомія). Головний недолік такої процедури — жовчовивідні протоки дренуються назовні у жовчозбірник. Це підвищує ризики інфікування у разі неправильного догляду. І, звісно, такий спосіб відведення жовчі може погіршувати якість життя пацієнта.

Саме тому фахівці LISOD знайшли альтернативу, яка має високу ефективність і менше «мінусів». Днями у лікарні вперше було проведене біліодигестивне дренування. EUS-BD — це процедура, під час якої жовчні протоки сполучаються із травним каналом у ситуаціях, коли природний спосіб відтоку неможливий, водночас дренажі не виводяться назовні.

За даними досліджень, EUS-BD — процедура вибору у трьох випадках: неефективна ЕРХПГ, складна канюляція жовчних шляхів та післяопераційна анатомія. EUS-BD має менший рівень побічних ефектів та повторних втручань, ніж черезшкірне дренування.

Хірург, ендоскопіст, завідувач відділення діагностичної та інтервенційної ендоскопії LISOD Вадим Корпяк поділився подробицями клінічного випадку. До LISOD звернувся пацієнт із раком шлунка і рецидивом у куксі, з поширенням на гепатодуоденальну зв'язку та стенозом холедоха, стан після субтотальної резекції шлунка за В2. Виявлено стеноз привідної петлі. Після гастроскопії та вивчення анатомічних особливостей пацієнта спеціалісти лікарні прийняли рішення про необхідність проведення трансгастрального дренування жовчних протоків під ендосонографічним та рентген-контролем.

На момент втручання показник білірубіну становив 310 ммоль/л, через 1 день — 260 ммоль/л, через 2 дні — 170 ммоль/л.

EUS-BD — унікальне для України ендоскопічне втручання. Проте високий професійний рівень фахівців LISOD дозволяє їм проводити діагностичні і лікувальні ендоскопічні процедури навіть найвищого рівня складності. Найважливіше — це можливість якісно допомогти пацієнтам.

 

Запишіться на прийом:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини