Рак і фертильність. Чи можна стати батьками після лікування?

Багато методів лікування раку можуть вплинути на фертильність, тобто можливість мати дітей.

У багатьох медичних закладах цей аспект лікування взагалі не обговорюється з пацієнтами. Але фахівці LISOD обов’язково порушують питання репродуктивних планів. Правильні дії медичної команди збільшують шанси пацієнтів у майбутньому стати батьками.

Що впливає на фертильність?

Можливість онкологічного пацієнта після терапії стати мамою або татом залежить від низки факторів:

  • тип раку та стадія хвороби;
  • методи лікування;
  • тривалість лікування;
  • базовий рівень фертильності;
  • вік;
  • загальний стан здоров’я тощо.

Поради чоловікам

Лікування раку (хірургія, хімієтерапія, променева терапія, гормональна терапія) може вплинути на кількість і якість сперми, а також на процес вироблення гормонів — усе це може призвести до чоловічого безпліддя. Саме тому перед початком лікування чоловікам рекомендується провести спеціальну процедуру — кріоконсервацію сперми. Таку послугу пропонують репродуктивні клініки.

Допомога жінкам

Фахівці LISOD роблять усе від них залежне, щоб жінки, які надалі хочуть мати дитину, могли це зробити.

Фертильність може бути збережена завдяки таким діям:

  • Кріоконсервація яйцеклітин. Перед початком лікування можна пройти таку процедуру в репродуктивній клініці. З часом яйцеклітини розморожуються, запліднюються спермою, а ембріон переміщається в матку.
  • Кріоконсервація ембріонів. У репродуктивній клініці заморожуються запліднені яйцеклітини, готові до переміщення в матку.
  • Кріоконсервація тканини яєчника. Заморожується видалений яєчник або його частина, яка містить яйцеклітини. Надалі тканину розморожують і повертають в тіло жінки. До речі, такий метод активно застосовується у лікарні LISOD. І що особливо приємно — уже є дітки, які народилися у наших колишніх пацієнток завдяки застосуванню цієї техніки.
  • Транспозиція яєчників. Перед променевим лікуванням за допомогою лапароскопічної операції яєчники переносяться із зони опромінення. Це дозволяє зберегти їх функціональність. Операція дуже швидка, проводиться в LISOD за 1 день.
  • Органозберігаючі операції. Усі операції на органах черевної порожнини в LISOD виконуються лапароскопічно. Як результат — не залишається шрамів і надзвичайно низький рівень ускладнень. Водночас завдяки високій професійній майстерності наших хірургів та за допомогою якісного обладнання операції проводяться дуже точно з максимальним збереженням здорових тканин. Ми зберігаємо матку, піхву та принаймні один яєчник в усіх можливих випадках у пацієнток з ранніми стадіями раку шийки матки та раку яєчників.
  • Гормонотерапія замість операції. При ранній стадії раку ендометрію проводиться медикаментозне лікування, після якого жінка може народити дитину. Радикальна операція виконується після пологів.

Зміни фертильності унаслідок лікування раку можуть бути тимчасовими або постійними. Надзвичайно важливо поговорити з лікарем і з’ясувати, як може вплинути лікування на можливість мати дітей, а також — що саме можна зробити для збереження репродуктивної функції.

Запишіться на консультацію до наших фахівців, щоб отримати відповіді на запитання, які вас хвилюють:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини