Онкологія і «зимові» хвороби. Як захистити організм в осінньо-зимовий період? Чи допоможе вакцинація?

Як захиститися в холодну пору від інфекцій, від хвороб, викликаних переохолодженням? Осінь добігає кінця, і такі питання хвилюють все більше і більше. Особливо уразливими в цей період стають люди з онкологічним діагнозом, тому що захисні сили організму слабшають через хворобу або лікування.

Не за горами епідемія грипу, який небезпечний для пацієнтів, що борються з раком, з цілого ряду причин: переривається основне лікування, ще більше послаблюється імунітет, хвороба може протікати з серйозними ускладненнями.

Як уникнути «зимових» хвороб під час онкологічного лікування? Чим можна собі допомогти?

Поставтеся до рекомендацій фахівців серйозно.

Порада № 1. Уникайте переохолодження! Саме переохолодження часто стає причиною гаймориту, бронхіту, ангіни та інших хвороб. Тому не випробовуйте долю, одягайтеся тепло.

Порада № 2. Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми — для підвищення опірності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важкі форми хвороб та їх ускладнень.

Порада № 3. Уникайте скупчень людей для зменшення ймовірності контактів з хворими: адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи симптомів. Це особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

Порада № 4. Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання  як вдома, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, які можуть бути активними протягом декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Порада № 5. Чисті руки! Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишилися від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

 

Порада № 6. При необхідності користуйтеся одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від можливості зараження. Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Людина, яка захворіла повинна використовувати маску лише в тому випадку, якщо їй доведеться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Знайте, що маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що в будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться.

Порада № 7— найважливіша. Щеплення!

Щорічна вакцинація найефективніший засіб для захисту організму від вірусів грипу.

Чому рекомендована вакцинація від грипу в осінньо-зимовий період і чому щеплення необхідні і пацієнтам, які проходять онкологічне лікування, ми запитали клінічного онколога LISOD доктора Меира Зааві.

Чому ви рекомендуєте робити щеплення від грипу?

Грип — серйозне захворювання, яке може привести до госпіталізації, а іноді навіть до загибелі людини. Кожен сезон до нас приходить різний грип, інфекція по-різному впливає на організм, але мільйони людей щорічно хворіють, сотні тисяч госпіталізуються. Більш того, в світі щороку від грипу і його ускладнень помирають тисячі людей. А вакцина проти сезонного грипу — це кращий спосіб знизити ризик зараження і поширення хвороби на оточуючих.

Чим більше людей отримують щеплення від грипу, тим менше він поширюється в суспільстві. Вакцина безпечна і захищає від усіх актуальних штамів грипу в поточному році. За даними статистики, вакцинація проти грипу ефективна приблизно у 70% -90% населення.

Коли краще вакцинуватися, в який період?

Через сезонність інфекцій, що викликають грип, вакцинацію потрібно проводити з жовтня по березень. Краще, звичайно вакцинуватися, поки грип не поширився в країні, але щеплення буде все одно корисне в будь-який час в цей період. Антитіла, що захищають від грипу, розвиваються в організмі протягом двох тижнів.

Кому необхідна вакцинація від грипу?

Кожна людина у віці 6 місяців і старше повинна отримувати вакцину проти грипу щорічно. Така профілактична вакцинація особливо важлива для людей з високим ризиком серйозних ускладнень від грипу.

Хто входить в цю групу?

Діти молодше 5 років, але особливо діти молодше 2 років; дорослі від 65 років і старше; вагітні жінки і жінки в післяпологовий період (протягом двох тижнів); мешканці будинків престарілих та інших установ довгострокового догляду; онкологічні пацієнти, які проходять лікування або закінчили його.

Будь ласка, розкажіть докладніше про вакцинацію для пацієнтів з онкологічним діагнозом.

Через ослаблення організму, викликаного самою хворобою, а також проведенням хіміотерапії, у онкологічних пацієнтів вищий ризик зараження інфекціями і важче протікає хвороба. Особливо небезпечний грип для пацієнтів з лімфомами. Всі люди з низьким рівнем імунітету піддаються найбільшому ризику інфекцій і їх ускладнень. Хоча для цієї групи вакцинація може бути менш ефективною, ніж для інших, ми рекомендуємо пацієнтам зробити щеплення, щоб захистити себе і оточуючих.

В який час проходити вакцинацію пацієнтам з онкологічним діагнозом? Як це залежить від лікування?

Ми рекомендуємо пацієнтам отримувати щеплення проти грипу, принаймі, за два тижні до початку хіміотерапії. Якщо це неможливо, вакцинацію слід відкласти на термін до трьох місяців після завершення хіміотерапії, щоб дати час для відновлення імунної системи і, таким чином, підвищити шанси на успіх вакцинації.

Є які-небудь побічні ефекти після введення вакцини?

Істотних немає. Побічні ефекти зазвичай обмежуються дискомфортом в місці ін'єкції або невеликим короткочасним підвищенням температури тіла. Але, звичайно, пацієнти не повинні вакцинуватися під час загострення захворювання. Мушу наголосити, що правильно обраний час вакцинації для онкологічних пацієнтів збільшує ймовірність успішного захисту організму.

Ваша головна рекомендація щодо вакцинації від грипу для онкологічних пацієнтів?

Робити щеплення тільки після обов'язкової консультації з лікарем!

Інші новини