Не вирок, а хвороба, яку потрібно лікувати

4 вересня в ефірі Europa Plus ми говорили про важливість раннього виявлення онкологічних захворювань та про можливості сучасних методів лікування. Гість програми — ізраїльський клінічний онколог Лікарні ізраїльської онкології LISOD, променевий терапевт, стаж роботи якого перевищує 40 років, Цві Бернштейн — впевнений, що рак — не вирок, це така ж хвороба, як усі інші. Упередження й міфи про те, що злоякісні пухлини невиліковні, абсолютно не відповідають дійсності.

«На ранніх стадіях практично всі види злоякісних пухлин виліковні. Зараз є дуже багато нових методів, які вчинили революцію в лікуванні раку. Раніше люди з поширеною формою хвороби гинули протягом декількох місяців, а зараз вони живуть роками. Щомісяця з'являються нові препарати, які порівняно з більш старими препаратами дають ефективніше виживання без рецидивів і без прогресії. Тому я дуже оптимістичний», — зазначив лікар.

Для успішного лікування дуже важливо виявити захворювання на ранній стадії. Цві Бернштейн порадив радіослухачам стежити за своїм здоров'ям і регулярно проходити скринінгові обстеження. Наприклад, для жінок це дослідження молочної залози (УЗД і мамографія) і гінекологічне обстеження, чоловікам варто робити колоноскопію — дослідження товстого кишечника. І звичайно, якщо виникають якісь скарги, завжди потрібно звертатися до лікаря.

Лікар Бернштейн розповів, що є кілька способів лікування онкологічних захворювань. Основним методом досі залишається хірургічний. Він застосовується на ранніх стадіях, коли можна повністю видалити новоутворення. Крім того, можуть застосовуватися променева терапія, хіміотерапія, біологічні методи лікування (імунотерапія, таргетна терапія), фотодинамічна терапія, гіпертермія — є дуже багато сучасних способів впливу на пухлину.

«Променева терапія застосовується вже понад сто років. За рахунок прямої дії на ДНК клітин або непрямої дії за рахунок іонізації клітини пухлини гинуть, — зазначив лікар. — Звісно, пошкодження отримують і здорові клітини. Але особливість здорових клітин у тому, що вони можуть їх виправити. І коли ми говоримо про класичну променеву терапію, коли запланована доза опромінення проводиться фракціями (щоденними невеликими дозами), то за час перерви між фракціями здорові клітини відновлюються, а ракові клітини гинуть».

Променева терапія, як правило, як інтегральна частина входить до загального комплексу лікування онкологічної патології — хірургія, променева терапія плюс—мінус хіміотерапія. «Найчастіше місце променевої терапії у цьому ланцюжку лікування пухлини повинно бути визначено спочатку консиліумом різних фахівців. Наприклад, велика пухлина, м'якотканинна, саркома м'яких тканин стегна. Хірургічне втручання, проведене із самого початку, може спричинити серйозні функціональні порушення. Адже для того, щоб видалити пухлину з чистими краями, потрібен дуже великий розріз і резекція дуже великого обсягу здорових тканин, — розповів Цві Бернштейн. — Доведено, що коли перед оперативним втручанням ми проводимо променеву терапію, ми знищуємо мікроскопічне поширення пухлини, зменшуємо цю пухлину, то тоді хірургічне втручання буде менш травматичним, більш функціональним, і ймовірність того, що пухлина буде видалена повністю з чистими краями набагато збільшується».

Більшість пухлин голови, шиї, слизових оболонок можна вилікувати поєднанням променевої та хіміотерапії. Те ж саме лікування передбачене при неоперабельному раку шийки матки. «Проводиться зовнішня променева терапія і внутрішня брахітерапія, введення радіоактивних джерел безпосередньо в саму пухлину або в порожнини організму. Щоб вилікувати рак шийки матки, потрібна дуже велика доза опромінення. Провести цю дозу через інші органи, через таз неможливо. У такому випадку частина опромінення дається зовнішнім опроміненням, а інша частина — через введення спеціальних апаратів у цю зону і опромінення зсередини».

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD встановлені два лінійні прискорювачі Varian. «Коли ми починали в 2007 році, це були перші лінійні прискорювачі в Україні. Зараз є й інші прискорювачі, доволі сучасні, — зазначив лікар. — Але що основне в проведенні променевої терапії, від чого залежить якість і ефект? Я б сказав, що багато залежить від команди, яка працює, від підходів, від розв’язання основних питань — що треба опромінювати, як треба опромінювати, у яких дозах, на якому місці буде променева терапія в ході комплексного лікування. Звичайно, апарат відіграє значну роль. Адже головне завдання — підвести максимальну дозу на пухлину і мінімізувати негативний вплив на здорові тканини. У голівці лінійного прискорювача є так званий багатопелюстковий коліматор, який може відтворити будь-яку форму поля опромінення. Крім того, під час самого опромінення можна робити знімки, і перевіряти, і коригувати план опромінення. Це те, що забезпечує максимальний ефект опромінення і знижує побічні явища».

Щоб вилікуватися від раку, дуже важливо знайти хорошу лікарню і лікаря, якому можна довіряти. Нині багато різних підходів до лікування онкологічних захворювань, і почути другу думку завжди корисно. Навіть якщо вам призначили якесь лікування, бажано отримати другу думку, щоб вирішити, що краще саме для вас. «Коли вам призначають лікування, лікар повинен пояснити його ефективність, аж до того, який відсоток відповіді на цей протокол, які є шанси у пацієнта, який отримує таке лікування. І якщо лікар не переконав вас у тому, що це лікування оптимальне у вашому випадку або відмовився відповідати на ваші запитання — це не підхід до лікування онкології, — наголосив Цві Бернштейн. — Щодня до мене в кабінет приходять люди, яких ми вилікували. І це те, що дозволяє і допомагає нам, лікарям, продовжувати працювати довгі роки у цій важкій сфері. Немає більшого щастя, ніж вилікуваний пацієнт, який прийшов до тебе!»

Інші новини