Меланома: важливі ознаки

 

15 травня — день меланоми в Україні. Це небезпечне онкологічне захворювання, що може бути дуже агресивним: пухлина швидко росте і метастазує. 

Щороку у світі понад 48 тисяч людей помирають від меланоми. Більшості з цих смертей можна було б уникнути, якби хвороба була діагностована на ранній стадії. Саме рання діагностика значно збільшує шанси пацієнта на одужання. 

На що потрібно звернути увагу?

* Нові родимки чи плями на шкірі, яких раніше не було.

* Родимки, що раптом змінили зовнішній вигляд.

У жінок найчастіше меланома виникає на ногах, у чоловіків — на тулубі. Проте така небезпечна позначка може з’явитися будь-де: як на відкритих ділянках, так і на захищених від сонця.

Більшість родимок, що є на тілі, — безпечні. Однак знання ознак меланоми і своєчасне звернення до лікаря можуть врятувати ваше життя.

 Небезпечні симптоми

Є п’ять ознак, що допомагають запідозрити меланому:

1. Асиметрія. Якщо уявно поділити родимку на дві половинки і вони не будуть симетричними, варто показати її лікарю. 

2. Краї. У доброякісних новоутворень шкіри — чіткий і рівний край. У меланоми краї можуть бути зубчастими, нерівними.

3. Колір. Наявність кількох кольорів одночасно в одному новоутворенні — небезпечна ознака. 

4. Розмір. Якщо родимка чи пляма на шкірі більше 5 мм (діаметр гумки олівця), потрібно ретельно спостерігати за нею.

5. Зміни. Будь-які зміни форми, кольору, розміру, поява лущення, свербежу, почервоніння — привід для консультації з онкодерматологом.

 Меланома майже завжди виділяється на фоні інших родимок. Вона нагадує “гидке каченя” — адже має зовсім інший вигляд. Вона може бути темніша або світліша, різнокольорова, а не однотонна, більша за сусідок по шкірі чи мати несиметричну форму та нерівні краї. Це має вас насторожити!

 Більшість меланом виникають не в існуючих родимках, а в тих, що недавно з’явилися. Не варто думати, що меланома обов’язково чорного кольору — вона може бути рожевою, червоною, білою, кольору шкіри і навіть прозорою. Вона може замаскуватись під ранку, яка не гоїться, або під смужку під нігтем. Усе незвичне і неправильне, що ви бачите на шкірі, потрібно показати лікарю.

 Як обстежуватись?

Щомісяця оглядайте свою шкіру. Звертайте увагу на всі нові родимки чи плями, що з’явились на вашому тілі. Спостерігайте, чи не змінилися родимки, які у вас є вже багато років.

Раз на рік обов’язково проходьте обстеження дерматолога. Саме професійний погляд і сучасне обладнання дозволяють вчасно виявити небезпечні новоутворення.

 Лікування в LISOD

Фахівці Лікарні ізраїльської онкології LISOD мають значний досвід лікування пацієнтів із меланомою. План терапії для кожного пацієнта індивідуально рекомендується консиліумом лікарів. Проводяться хірургічні операції, зокрема онкопластичні втручання. Залежно від точного діагнозу і особливостей конкретної пухлини, може бути призначена хіміотерапія та опромінення ураженої ділянки. Широко застосовуються сучасні препарати таргетної та імунотерапії. 

Грамотне проведене лікування на ранній стадії меланоми дозволяє понад 90% пацієнтів повністю одужати.

 Запишіться на консультацію в LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00. 

Інші новини