Europa Plus LIVE: харизматично про лапароскопію

Сьогодні на радіо Europa Plus в прямому ефірі був онколог, хірург, заступник головного лікаря з хірургічної роботи Лікарні ізраїльської онкології LISOD Сергій Байдо.

Ефір був присвячений лапароскопічним операціям, які проводяться без скальпеля і мають низку переваг перед традиційними операціями — низьку травматичність, швидке відновлення пацієнтів, набагато менше ускладнень.

Сергій Вікторович розповів про те, що перші лапароскопічні операції у світі були проведені ще на початку минулого століття. Однак з того часу технології та підходи до лапароскопії кардинально змінилися. На сьогодні це не лише діагностична процедура, але й повноцінна хірургічна операція.

При традиційній хірургії розрізи черевної стінки можуть становити від 5 до 70 см, особливо якщо операція проводиться на органах черевної та грудної порожнини одночасно. При лапароскопії як такого розрізу не існує, у місцях введення інструментів надсікається шкіра на 5-10 мм, п'ятиміліметровий інструмент (як товста біопсійна голка) розсовує м'язи, після вилучення інструмента шари м'язів зміщуються, отвору немає відразу після операції, заживає тільки шкіра. Іноді використовуються 10-міліметрові інструменти, після їх вилучення накладається сантиметровий шов. «Тому якщо порівняти 40 сантиметрів швів при традиційній хірургії та 1 шов у найбільш агресивному варіанті лапароскопії, то різниця є», — зазначив Сергій Вікторович.

«Я можу з особистою гордістю за наш досвід і за досвід Лікарні LISOD сказати, що ми є лідерами не тільки в межах пострадянського простору, але з багатьох питань лідерами загальносвітовими, входячи в 50, може, 70 центрів на планеті, які практично всі види абдомінальної хірургії виконують у лапароскопічний спосіб. Наприклад, за минулий рік 98,6% всіх операцій на черевній порожнині ми виконали лапароскопічно. Це з урахуванням того, що більшість наших пацієнтів онкологічні, яким проводяться великі резекції шлунка, кишки, печінки тощо, — сказав Сергій Байдо. — На сьогодні, якщо є відповідне технічне і кадрове забезпечення операційної, то не існує органів черевної порожнини, які не можна прооперувати лапароскопічно».

Сергій Вікторович зазначив, що, на його думку, неонкологічні гінекологічні операції сьогодні на 100% повинні проводитися лапароскопічно, тому що руйнувати передню черевну стінку і приводити до 2-4-місячного періоду реабілітації — це вже злочин. Більшість таких операцій повинні проводитися через три проколи по 5 мм.

Крім того, гість радіоефіру розповів, які ще операції можна проводити за допомогою лапароскопії — видалення жовчного міхура, резекція шлунка, видалення різних відділів кишечника і з доброякісною, і зі злоякісною патологіями, всі види гриж тощо.

Онколог зупинився на тому, що в лікарні LISOD проводяться майстер-класи для лікарів: «Ми в операційну більше 3-4 людей не можемо пустити з мотивів санітарної безпеки. В основному це орієнтовано на хірургів, гінекологів, урологів, але ми відкриті і для лікарів загальної практики, для терапевтів, які хочуть на власні очі побачити, як це працює, тому що, на жаль, навіть серед лікарів іноді дуже туманні уявлення про сучасні можливості лапароскопії».

У кінці ефіру Сергій Байдо зробив акцент на тому, що не варто чекати, поки хвороба проявить себе. Потрібно регулярно проходити скринінгові обстеження, які дозволять виявити онкологію на ранній стадії і успішно вилікувати її. Так, після 45 років варто щорічно робити колоноскопію. Флюорографія або рентген легенів допоможуть виявити туберкульоз або рак легенів. УЗД і мамографія — захворювання молочних залоз. Поки що немає чарівних таблеток, здатних вилікувати всі хвороби, і турбота про наше здоров'я — в наших руках.

З усіх питань можна звернутися до Інформаційного центру LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини