Президент у Всесвітній день боротьби з раком відвідав лікарню сучасної онкодопомоги «Лісод» на Київщині

У Всесвітній день боротьби з раком Президент України Віктор Ющенко відвідав лікарню сучасної онкологічної допомоги «Лісод» у селі Плюти на Київщині, будівництво якої було завершено 2007 року.

Глава держави оглянув лікувально-діагностичний корпус лікарні, зокрема відділення комп’ютерної томографії, мамографії.

Говорячи про ситуацію з онкозахворюваннями в Україні, Президент відзначив ряд позитивних зрушень, що відбулися у цій сфері протягом останнього часу. Зокрема, він нагадав, що було схвалено Концепцію загальнодержавної програми боротьби з онкозахворюваннями до 2016 року. Він наголосив, що йдеться про програму, спрямовану на більш раціональне використання всієї системи боротьби з раком, яка існує на сьогодні у закладах охорони здоров’я. Крім того, Президент нагадав, що в Україні реалізується окрема державна програма «Дитяча онкологія». «У цій темі держава повинна бути особливо відповідальною у запровадженні ефективної медичної допомоги», – сказав він.

Президент також нагадав, що торік Україна приєдналася до Паризької хартії боротьби проти раку. «Таким чином, з точки зору організаційного забезпечення зроблено багато», – сказав Віктор Ющенко. У такому контексті він зазначив, що протягом останніх півтора року показник смертності серед онкохворих на 100 тисяч населення дещо скоротився. «Це хороша тенденція», – зауважив Президент.

Водночас Віктор Ющенко наголосив, що на сьогодні перед державою стоїть завдання разом із медиками працювати над оптимізацією надання допомоги онкохворим та проведенням відповідної діагностики. «Ми говоримо про медицину, мораль, нову соціальну державну політику, яка б була більш адаптована до сьогоднішніх можливостей», – сказав Глава держави, нагадавши, що в Україні проживають понад 800 тисяч хворих із онкологічними діагнозами, щороку діагностується 160 тисяч нових випадків захворювання, а помирає близько 90 тисяч громадян. Президент особливо відзначив важливу роль, яку можуть відіграти у темі боротьби із онкозахворюваннями заклади із найсучаснішим обладнанням та методиками на зразок клініки «Лісод». Віктор Ющенко високо оцінив організацію цієї клініки та подякував усім, хто долучився до реалізації цього проекту. Сьогодні слід подумати, «як зробити, щоб такі центри високої медицини працювали на повну потужність», як налагодити партнерські стосунки між державою та подібними закладами.

На думку Президента, така співпраця може бути дуже ефективною в питанні боротьби із онкозахворюваннями. Також може йтися про інші кроки, де б організаційні можливості держави могли поєднуватися з можливостями високосучасних онкологічних лікувальних закладів. За словами Президента, предметно це питання має опрацювати міністр охорони здоров’я Василь Князевич. Віктор Ющенко висловив переконання, що через налагодження співпраці між МОЗ, іншими територіальними закладами охорони здоров’я із згаданими недержавними медичними інституціями, «ми можемо значно просунути наш рівень боротьби з раком».

ДОВІДКА

Лікарня сучасної онкодопомоги «Лісод» розрахована на щорічне обстеження та лікування близько 3 тисяч пацієнтів.

У закладі використовується високотехнологічне сучасне медичне обладнання від провідних світових виробників. Зокрема, лінійні прискорювачі останнього покоління, гамма-камера, комп'ютерний томограф, мамограф, апарати ультразвукової діагностики, ендоскопічне та лапароскопічне обладнання, монітори індивідуального спостереження за станом хворих, системи телемедицини – останні дозволяють проводити консультації у режимі реального часу з фахівцями різних країн.

Лікарня створена за рахунок іноземних інвестицій в обсязі понад 30 мільйонів доларів.

Другие новости